Zonnepanelen van glas: 4 x innovaties van zonne-energie

Nu de zon weer meer gaat schijnen, merk je nog meer wat de voordelen zijn van zonnepanelen. Veel huiseigenaren en woningbouwverenigingen zorgen ervoor dat koop- en huurwoningen worden voorzien van zonnepanelen. Daarnaast valt op dat ook bedrijven steeds meer op zoek zijn naar de transitie van gas naar zonne-energie. Het is wel een hele investering, maar met de innovaties van nu is er zoveel meer mogelijk dan alleen een carport of een plateau van zonnepanelen op het dak voor bedrijven, dankzij een nieuwe soort zonnepanelen.

Zonnepanelen van glas

Wanneer je eigenaar bent van een hotel in een monumentaal gebouw, dan lijkt het soms alsof er geen plek is om zonnepanelen aan te brengen. In de architectuur van oude gebouwen en Rijksmonumenten is natuurlijk helemaal niet nagedacht over het toepassen van zonnepanelen. Toch is het mogelijk om deze te laten plaatsen, zonder de uitstraling van een dergelijk gebouw aan te tasten. Een van de innovaties op het gebied van zonnepanelen is dat ze steeds dunner en kleiner gemaakt kunnen worden. Of geheel van glas, waarin de zonnecellen zijn geplaatst, zonder dat ze heel erg opvallen.

Zonnepanelen van glas bieden heel veel mogelijkheden, omdat glas in verschillende vormen gegoten kan worden. Wil je een koepel op het dak? Geen punt, dat kun je met glas gewoon maken. Of misschien heb je een loopbrug tussen twee gebouwen waar je zonne-energie mee wil opwekken? Met zonnepanelen van glas is dat geen probleem. En, wellicht wel het grootste voordeel, glas is transparant. Een serre, koepel, tunnel of overdekte loopbrug biedt daardoor een schitterend uitzicht en het tast het zicht op de gevel niet aan. Glas biedt dus veel mogelijkheden voor zonnepanelen.

Zonnepanelen op zee

Een andere nieuwe innovatie op het gebied van zonnepanelen is het drijvend zonnepaneel. Deze zonnepanelen drijven op het water. Zo zouden ze kunnen worden ingezet in grote vijvers, maar ook op zee, een plek waar de zon zonder horizonbelemmering volop op de zonnepanelen kan schijnen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het rendement ervan en natuurlijk wat windenergie en zonne-energie opgewekt op zee kunnen betekenen voor de energietransitie. Hierbij wordt zelfs gekeken naar waterstofproductie op zee. Dat is toch op zijn minst bijzonder te noemen.

Gekleurde zonnepanelen

Zonnepanelen van sterk glas waarin de zonnecellen zijn verwerkt, zijn ideaal voor bedrijven om zonne-energie op te wekken. Maar er zijn nog andere innovaties waar je je voordeel mee kan doen om zo zonnepanelen in het gebouw te integreren. Zo zijn er gekleurde panelen die helemaal kunnen worden aangepast aan het uiterlijk van het gebouw. Veel gebouwen zijn hoog, maar smal. Een klein dak biedt vaak onvoldoende ruimte voor genoeg zonnepanelen.

Deze innovatie zorgt ervoor dat de gevel kan worden gebruikt om de zonnepanelen te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door de zonnepanelen in dezelfde kleur als de gevel te plaatsen. Maar, en dat maakt het glas ook weer mogelijk, je zou ook een kunstwerk van glazen zonnepanelen kunnen plaatsen langs de gevel. Laat ze bedrukken met een logo of in vrolijke kleuren. Het kan tegenwoordig allemaal.

Op naar meer zonnepanelen

De energietransitie is in volle gang en dit zijn echt niet de enige innovaties als het gaat om zonnepanelen en het plaatsen ervan. Of het nu bovenop gebouwen is of juist langs de gevel aan de kant waar de zon het langste op het gebouw schijnt, we doen er allemaal straks ons voordeel mee. Er wordt namelijk ook heel hard gewerkt aan het nog beter opslaan van deze opgewekte energie, zodat we het nog efficiënter kunnen gebruiken. En wat dacht je van een warmtepomppaneel waarbij elektriciteit, warmte en koeling in één paneel verwerkt is. Of bewegende zoninstallaties die de zon volgen… De toekomst ziet er zonnig uit, dankzij al die innovaties op het gebied van zonnepanelen.

Afbeelding van Ulrike Leone, Maria Godfrida, Colin McKay

Over de schrijver