Zonne-energie leidt tot ADHD, leerproblemen en hart- en vaatziekten

De snelle opmars van zonne-energie kent ook schaduwkanten. De schone energie leunt zwaar op loodbatterijen en kan in potentie meer dan 2,4 miljoen ton loodvervuiling veroorzaken in China en India. Dat blijkt uit een onderzoek dat verschijnt in de september-editie van het Amerikaanse tijdschrift Energy Policy.

Loodvergiftiging veroorzaakt uiteenlopende gezondheidsproblemen, zoals schade aan het centrale zenuwstysteem, de nieren, en de vruchtbaarheid, maar ook hart- en vaatziekten. Bij kinderen wordt een hoge loodconcentratie in het bloed in verband gebracht met leerproblemen, hyperactiviteit en geweldadig gedrag.

De investeringen in zonne-energie leiden in 2022 tot een loodproductie die gelijk is aan een derde van de huidige wereldwijde loodproductie. De onderzoekers die hun onderzoek baseren op officiële overheidsplannen voor de ontwikkeling van zonne-energie, ontdekten ook dat landen die zonnepanelen produceren grote hoeveelheden lood in het milieu lekken door mijnbouw, batterij-productie en recycling, in China gaat het dan om 33% in India om 22%.
Eveneens blijft een groot percentage van nieuwe zonne-energie systemen afhankelijk van loodbatterijen om de energie op te slaan vanwege het geberekkige stroomnet in deze landen.

De onderzoekers pleiten voor milieucontroles in de batterij-industrie en verbeteringen in de terugname van batterijen, om zonne-energie echt schoon te produceren. Gebeurt dit niet, dan lopen de volksgezondheid en het milieu serieus gevaar.

Bron: Physorg.com

Lees ook:

Dossier zonne-energie: hoe krijg ik een zonnepaneel op mijn dak?

Over de schrijver

11 reacties op “Zonne-energie leidt tot ADHD, leerproblemen en hart- en vaatziekten”

 1. Om, niet weer, afhankelijk te zijn van grote investeerders met 0% oog voor duurzaamheid is er NU actie nodig van landen die gebruik hiervan maken.
  Begin met handen in eigen boezem te steken en laat alleen binnen in europa wat wenselijk, menselijk, milieu verantwoord is.

 2. Dit is echt een misleidend artikel en vind het persoonlijk raar dat het hier is opgenomen.

  Als ik het originele onderzoek lees dan zeggen ze: -solar power heavily reliant on lead batteries-
  Kortom zij veronderstellen dus als begin zonne-energie met loodbatterijen. Dat heeft dus niets met zonnecellen zelf te maken maar puur met loodbatterijen. Voor zonnepanelen die direct aan het grid gekoppeld zijn heeft dit dus 0.0 relevantie want die maken uberhaupt geen gebruik van batterijen van welke soort dan ook. En dat is het overgrote meerendeel van zonne-energie vandaag de dag.

  Daarnaast worden lood batterijen amper nog gebruikt, heeft iemand hier loodbatterijen in de laptops of mobiele telefoons zitten? Nee. Waarom zou je dat dan in vredesnaam wel voor zonne-energie gebruiken. Kijk naar de elektrische autowereld daar gebruiken ze zelfs amper nog ergens loodbatterijen. Alles is lithium gebaseerd tegenwoordig.

  Dit onderzoek is in de opzet al idioot en vervolgens laten jullie in dit bericht ook nog twee links ertussenuit en koppelen zo zonne-energie aan de gevolgen van loodvergiftiging?… Dat is gewoon pertinent onwaar.
  Ik vind dat onverantwoord en ik zou maar eens uitzoeken wie dat onderzoek heeft gefinancierd want alleen al de onderzoeksvraag is opgezet om mensen die niet al te goed lezen erin te luizen. Jammer genoeg lijkt de redactie hier daar ook voor gevallen te zijn.

  1. Dat laptops, telefoons, e-auto's geen loodbatterijen gebruiken is even verwarrend. Die dingen zijn goedkoop maar zwaar, dus voor dergelijk gebruik niet geschikt.
   Mocht zonne-energie echt grootschalig doorbreken dan is opslag onvermijdelijk of gaan een wereldwijd netwerk opbouwen met bijbehorende problemen en kosten? Dat de huidige geringe zonne-energie direkt op het net kan, zegt niets en dus misleidend

 3. Pingback: Zonne-energie leidt tot ADHD, leerproblemen en hart- en vaatziekten « Geekster

 4. Ik heb zo het idee dat we nog helemaal geen echte schone en duurzame energie oplossingen hebben.
  Bij zonne-energie misschien alleen als de zonnewarmte direct in stoomturbines wordt omgezet in electriciteit.
  "Schone" electrische auto's bestaan niet. De productie ervan brengt heel veel vervuiling met zich me, alleen verplaatsen wij die vervuiling naar de accu producerende landen zoals China.
  Ook het transport van deze auto's en de grondstoffen geschiedt wereldwijd nog steeds in olie slurpende mammoetschepen, vrachtwagens en treinen.
  De winning van de grondstoffen vergt ook heel veel (nog steeds) vuile engergie.
  De Millieukorting op electrische en hybride auto's dient het millieu dus helemaal niet. hooguit dient het de productiestijging van nieuwe auto's waardoor uiteindelijk dus weer meer vervuiling ontstaat.
  Kortom, groene energie is eigenlijk nog steeds niks anders dan big business met een zeer bedenkeleijk karakter.
  Dus zolang we nog steeds onze eigen vervuilingsproblemen blijven verplaatsen naar een buurman zijn we heel naief bezig en nog heel ver weg van een echt groene planeet!

  1. "de zonnewarmte in stoomturbines wordt omgezet in electriciteit" Lukt dat in Nederland gemakkelijk?

   "De Millieukorting op electrische en hybride auto's dient het millieu niet. hooguit de productiestijging van nieuwe auto's waardoor uiteindelijk dus weer meer vervuiling ontstaat" Waarom die korting niet zo maken dat de produktie gelijk blijft, en de verkoop verschuift van vuile naar minder vuile auto's?

   Zeker geen transport is beter, doch anders is goederenvervoer per schip niet slecht, mits met minder vuile brandstof. Met langzamer varen en gebruik van windenergie valt er zo'n 30 tot 50% te besparen.

 5. @Frisse Wind,
  Vreemd die koppeling tussen de loodaccu en zonenenergie, die je blijft volhouden! De loodaccu is gebruikelijk in de sterk groeiende autoproduktie.
  Beschouwen we bij zonnepanelen de hele keten, dan moet duidelijk zijn of en hoe de panelen na afdanken verwerkt worden. Dat is al een hele klus gezien de samenstelling. Een minder milieubelastende produktie van zonnepanelen – nu is de energetische terugverdientijd zo'n 5 jaar – staat voorop. Dat laat de ervaring bij de snel afgedankte elektronika, die massaal in verre landen gedumpt wordt, zien.
  Het betrekken van de loodaccu schept alleen maar verwarring.

 6. En wat hebben we op dit moment nodig om zonne-energie op te benutten? Miljoenen tonnen lood. Zie de kop als een noodkreet dat we dit snel regelen nu de industrie zich nog aan het ontwikkelen is.

  Waar het op neerkomt is dat we ook bij een duurzame energie als zonne-energie de gehele keten in ogenschouw nemen en zoeken naar die productiewijze die geen milieubelasting met zich meebrengt.

  Cradle-2-Cradle moet ook gelden voor zonne-energie.

  Daarom: strenge milieucontroles in de batterij-industrie, ook in de producerende landen, en verbeteringen in de terugname van batterijen, om zonne-energie echt schoon te produceren

 7. Pingback: bankiers leiden tot ondervoeding, armoede en klimaatverandering « Lowimpactman’s Weblog

 8. totaal foute titel… er is terecht bezorgdheid over batterijen, maar om dit in de titel direct de linken aan zonne-energie is gewoon slechte journalistiek. De juiste titel zou moeten zijn: toename van loodbatterijen kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar dat zal minder goed verkopen natuurlijk

 9. "The battery industry is the largest consumer of lead, using approximately 80 % of global lead production"
  Is dat alleen voor zonenergie opslag of ook (vooral?) in auto's. Wat betekent dat voor de e-auto?
  De kop is verwarrend! Energie opslag leidt tot ….

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020