Zonne-energie op schooldaken doet meer dan verlagen energierekening

Foto: Solar Schools

Een installatie met zonnepanelen lijkt een no-brainer voor scholen: veel scholen hebben grote daken en hoge energierekeningen. Alleen waar haalt een school de benodigde 10.000 tot 15.000 euro om de panelen te leggen vandaan? In Groot-Britannië start deze week een nieuw initatief, Solar Schools. Britse scholen die zich inschrijven krijgen begeleiding om met crowdfunding het geld voor een zonne-installatie bij elkaar te krijgen.
Lees ook
Een groene generatie vraagt om duurzame educatie
Zo krijg je een zonnepaneel op je dak
Duurzaam funshoppen? Meld je aan voor de Avondwinkel op 12 juni

Het Solar Schools project wordt georganiseerd door de Britse afdeling van 10:10, een organisatie die sinds 2010 probeert om mensen en organisaties elk jaar 10% minder CO2 te laten produceren. De organisatie kan in totaal honderd scholen ondersteunen met een coördinator en een pakket met hulpmiddelen, zoals een speciale website, foldermateriaal en een “how-to” handleiding over hoe je van crowdfunding een succes maakt.
Volgens schooldirecteuren die meedraaiden in een pilot project doet Solar Schools meer dan de energierekeningen verlagen: het project zelf was ook een unieke gelegenheid om leerlingen te leren over klimaatverandering en milieu. Ook bleek het project een opsteker voor het zelfvertrouwen van de scholen en versterkte het de banden van de school met andere lokale organisaties.
Ken jij Nederlandse scholen die bezig zijn met zonne-energie? Vertel het ons, we horen graag hun verhaal
Bron: The Guardian, SolarSchools

Over de schrijver

4 reacties op “Zonne-energie op schooldaken doet meer dan verlagen energierekening”

 1. Ik kan mij herinneren dat ik als kind wel eens dacht: "Als elke Nederlander nu een dubbeltje bijdraagt, dan…" Naief gedacht toen maar in feite is het huidige crowdfunding daar precies de praktische uitwerking van. Geweldig initiatief. Steeds meer mensen gaan zaken weer zelf regelen. In hun eigen straat, in hun eigen buurt, in hun eigen dorp en ik ben ervan overtuigd dat dat de toekomst is. Het is heerlijk om te lezen hoeveel plezier mensen hier aan beleven en hoe betrokken ze zich weer voelen bij hun omgeving. Zo is het ooit geweest en zo zal ook ooit weer worden. Wij zijn weer op weg naar een echt 'samen'leving.

 2. Een mooi project! Ik doe zelf op dit moment toevallig onderzoek naar wat voor scholen de slimste manier is om zonnepanelen te plaatsen. Ik spreek daarvoor veel scholen die al zonnepanelen hebben, dus bel of mail gerust als jullie contactgegevens nodig hebben.

 3. Waarom alleen met zonne-energie en niet met zuinige lampen/apparatuur, betere isolatie, andere verwarming …?? Dat is vaak veel kosten effektiever.

  1. Goed om ook naar te kijken, maar als men eenmaal begint komen die vragen vanzelf.
   Een goed begin is het halve werk.
   Groeten van, Zon Jonge!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020