Zonne-energiesector floreert: verdubbeling aantal zonnepanelen, fikse banengroei

3077176033 Fd6Edaa1F0
Foto: Oregon Dot, Flickr

Afgelopen jaar verdubbelde de hoeveelheid zonnepanelen in Nederland. Eind 2012 stond er 260 MW zonne-energie in ons land opgesteld. En de verwachting is dat de groei doorzet. In 2020 zal het geïnstalleerd vermogen aan zonnestroom exponentieel groeien tot minstens 4.000 MW (megawatt) in 2020, oftewel 15 keer meer zonne-energie in 7 jaar tijd. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeken van een groep Nederlandse bedrijven en organisaties, verenigd in het Nationaal Actieplan Zonnestroom. Bij de groep horen ondermeer energiekennisbedrijf DNV KEMA, Alliander en ECN. Het aantal banen in de sector zal ook flink groeien: van 1.500 fulltime banen eind 2012 naar 10.000 in 2020. De 4.000 MW aan zonne-energie 2020 is niet een verre droom of een slag in de lucht, maar eerder  een verwacht minimum. Deze hoeveelheid werd in 2011 door het Nationaal Actieplan Zonnestroom als doel, maar de groei in zonne-energie overtreft de verwachtingen. Prof. dr. Wim Sinke, zonne-energiespecialist van het ECN: “We kunnen nu gerust stellen dat deze 4.000 MW zonnestroom in 2020 een conservatieve doelstelling is geweest.”
De groei is mede te danken aan de sterke prijsdaling voor zonnepanelen. Sinds enige jaren is zonnestroom van eigen dak voor particulieren al goedkoper dan reguliere stroom, en sinds kort is dat ook het geval voor bedrijven.
Het Nationaal Actieplan Zonnestroom benadrukt wel dat zonne-energie ook voor huurders beschikbaar moet komen, en dat er een goede kwaliteitscontrole op zonne-installaties moet worden uitgevoerd.
Bron: DNV KEMA
Lees ook
Meteen beginnen met groene stroom? Zo krijg je gemakkelijk échte groene stroom uit eigen land
Hoeveel kosten zonnepanelen en wat leveren ze op? Lees het in ons dossier zonne-energie
De 8 beste aanbieders van groene stroom

Over de schrijver

3 reacties op “Zonne-energiesector floreert: verdubbeling aantal zonnepanelen, fikse banengroei”

  1. Pingback: Explosieve groei zonne-energie in Nederland blijft doorgaan » hetkanWel.nl

  2. Pingback: 9 mythes over zonnepanelen » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.