Zonne-panelen efficiënter dankzij spinazie

Spinazie
Bron: Astairin (Flickr.com)

Niet alleen Popeye krijgt meer kracht dankzij spinazie, ook zonnepanelen hebben er baat bij. Het toevoegen van spinazie blijkt de efficiency van een biohybride zonnepaneel bijna te verdrievoudigen. Wetenschappers van de Vanderbilt University uit het Amerikaanse Tennessee ontdekten dat het combineren van de groenbladige groenten met silicium een veel sterkere elektrische stroom in zonnecellen produceert dan de huidige generatie van biohybride zonnecellen kunnen.
Verbeteren
De ontdekking van de energieverhogende eigenschappen van spinazie verhoogt de hoeveelheid energie die de panelen produceren zo’n 2,5 keer. Maar de onderzoekers geloven dat er nog meer energie geproduceerd kan worden, als ze proberen om de werkwijze te verbeteren.
Efficiency
Hoofdonderzoeker, professor David Cliffel, zei dat deze ontdekking kan leiden tot een veel efficiënter gebruik van de zonnestralen voor duurzame energie in de toekomst. De spinaziezonnecellen hebben nu nog een beperkte houdbaarheid, maar het team denkt een manier gevonden te hebben om het gebruik langer te laten duren, zonder daling van de prestaties. Cliffel: “De natuur weet al hoe dit moet. Wij moeten gewoon uitzoeken hoe wij dat ook kunnen.”
Overigens zijn de spinaziepanelen nog niet zo efficiënt als gewone silicium zonnepanelen die je nu steeds vaker op daken ziet liggen. Daarvoor zal nog veel ontwikkeling en onderzoek nodig zijn.
Bron: Inhabitat
Lees ook
4 tips voor de Minister van Milieu: zo komen we groen de crisis uit
2012: zonne-energie breekt door
Youtube wordt uitvalsbasis van piraten