Kan je zonnebrandcrème van vorig jaar nog gebruiken? En 5 andere dingen die je wilt weten over zonnebrand…

Daar was ie opeens: de zon en dus ook de bijbehorende warmte. Na weken van kou, moesten we bij HetkanWEL dus als een malle op zoek naar de zonnebrandcrème. En zoals bij de meeste mensen, lagen ook bij ons thuis nog wat half opgebruikte tubetjes van verschillende sterkte die we tevoorschijn toverden. Maar kan je de zonnebrand van vorig jaar eigenlijk nog wel gebruiken? We zochten het uit.

1.Kan je zonnebrandcrème van vorig jaar nog gebruiken?

Na opening kan je zonnebrand nog tot 12 maanden gebruiken, staat er te lezen op de site van KWF. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat de beschermingsfactor (SPH) na openen minder wordt. De crème beschermt je dan minder goed tegen de zon en dus is er een kans dat je alsnog verbrandt. Ook als je zonnebrand op een warme plek bewaart, gaat de beschermingsfactor omlaag. Probeer het daarom altijd op een koele plek in huis te bewaren of (als je buiten bent) in de schaduw. Houdt de tube of het flesje dicht als je het bewaart.

2.Is factor 50 echt nodig of is factor 30 voldoende?  

Het verschil tussen SPH 30 en SPH 50 is qua bescherming maar 1%. Het grote verschil is dat je -in theorie- langer in de zon kan zitten met een factor 50 voordat je weer hoeft te smeren. Hoe lang dit is, hangt ook een beetje van je eigen huid af. Kan je bijvoorbeeld 5 minuten in de zon zitten voordat je huid gaat reageren (door rood te worden of te gaan prikken bijvoorbeeld), dan kan je met SPH30 op 150 minuten in de zon zitten en met SPH 50 op is dat dan 250 minuten.

3.Hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren?

De bescherming van je zonnebrand wordt minder door zweten, zwemmen of afdrogen met een handdoek. Dus blijf op het heetst van de dag uit de zon (tussen 11.00 en 15.00 uur) en smeer je zeker 1 keer per 2 uur, ook als je in de schaduw gaat zitten. Houdt daarmee rekening met het feit dat je in het water sneller verbrandt en dat je ook als je onderweg bent (dus niet per se ligt te zonnebaden) gewoon kan verbranden.

4.Hoeveel zonnebrandcrème moet ik gebruiken?

Wees ook niet te zuinig met de crème. Je moet echt een laagje aanbrengen op je huid en je wilt niet een stukje overslaan. Een borrelglaasje zou ongeveer genoeg moeten zijn om je hele lijf in te smeren (afhankelijk van hoe groot je bent natuurlijk). Het KWF hanteert: 1 tl voor gezicht en hals, 2 tl voor je armen en schouders (elk 1), 2tl voor borst, buik en rug (1 voor de voorkant, 1 voor de achterkant), 2 tl voor benen en voeten (1 voor elk been dus). Maar bij twijfel smeer je gewoon wat extra.

5.Wat is die witte waas bij natuurlijke zonnebrand?

Het zal je niet verbazen dat wij hier fan zijn van zonnebrand zonder zooi, maar bij biologische zonnebrand krijg je vaak een witte waas op je huid. Het is ons allemaal wel eens overkomen, dat we de vraag kregen of we niet zo lekker of moe waren, omdat ons gezicht er toch enigszins wit uitzag. En dat in de zomer. Waar komt die witte waas vandaan? Als de zonnebrandcrème geen chemisch filter heeft, heeft het een mineraal/fysisch filter. Die laatste ligt op de huid en zorgt ervoor dat zonlicht wordt weerkaatst. De crème wordt dus niet opgenomen door de huid, wat fijn is, maar er blijft een witte waas zichtbaar. Gelukkig zijn er steeds meer natuurlijke crèmes die dit niet hebben, want het ziet er toch een beetje ziekelijk uit.  

6.Neem je nog vitamine D op met zonnebrandcrème?

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Het zorgt samen met calcium voor sterke botten en tanden. Je lichaam maakt het zelf aan als je huid onbeschermd in contact komt met de zon. Als je een lichte huid hebt, is 15 tot 30 minuten voldoende om met je gezicht en je handen, of de binnenkant van je pols, in de zon te zitten. Daarna moet je weer smeren om huidkanker en huidveroudering te voorkomen. Als je een donkere huid hebt, moet je veel langer in de zon zitten in een noordelijk land als Nederland. Daarom wordt vaak aangeraden vitamine D bij te slikken. Ook 50-plussers maken minder vitamine D aan en wordt aangeraden om bij te slikken.

Bekijk hier ons overzicht van natuurlijke zonnebrandcrème. En lees 5 tips om microplastics in verzorgingsproducten zoals zonnebrandcrème te vermijden.

Over de schrijver

2 gedachten over “Kan je zonnebrandcrème van vorig jaar nog gebruiken? En 5 andere dingen die je wilt weten over zonnebrand…”

  1. Houdt het KWF er rekening met natuurlijke zonnebrand in hun informatie? Ik kan me echt voorstellen dat natuurlijke zonnebrand een andere houdbaarheid heeft dan de reguliere. Er zou ook een verschil kunnen zitten in hoe vaak je smeren moet lijkt mij. Weet je daar wat over?

Reacties zijn gesloten.