Deze duurzame zonnebrillen zijn gemaakt van koffie

We zijn altijd fan van producten die biologisch afbreekbaar zijn. Maar dit product is wel heel bijzonder. Deze zonnebrillen zijn namelijk gemaakt van koffie en vlas. Als je de bril zou begraven, wordt-ie helemaal afgebroken door de natuur en verandert het in natuurlijke kunstmest voor planten en bomen. Althans, dat claimt het bedrijf, want we hebben de proef niet op de som genomen.

Een andere aanpak

Orchis Coffee, het bedrijf dat deze brillen produceert, is niet het eerste bedrijf dat duurzame zonnebrillen maakt. Vorige zomer zetten we al een aantal initiatieven voor je op een rijtje. Daar valt op dat de meesten zich concentreren op het gebruik van bamboe of gerecycled vinyl. Ook leuk trouwens, maar bedenker en ontwerper Max Gavrilenko wilde het anders aanpakken.

Gecomprimeerd koffiedik, vlas en sojalijm

Samen met zijn team bedacht hij een proces waarbij het gebruik van petroleum niet meer nodig is. Hij ontwikkelde een biopolymeer, dat gemaakt is van koffie, vlas en een natuurlijke lijm van soja. En met koffie, bedoelen we zoiets als gecomprimeerd koffiedik. Het frame van de bril (dus niet de glazen) is dus 100% biologisch afbreekbaar, maar dat duurt wel 10 jaar.

De geur van koffie

Ook iets om rekening mee te houden: de bril ruikt lichtjes naar koffie. Dat is misschien heerlijk als je in het ochtendzonnetje wakker aan het worden bent, maar hoe fijn is dit nog als je in het avondzonnetje van een glaasje wijn geniet? Hoe het ook zij, Orchis Coffee lanceerde vorig jaar een kickstarter campagne waarmee ze meer dan 13.000 dollar ophaalden. En de eerste collectie met 8 verschillende brillen is sinds kort op de markt. Kijk hier hoe de brillen gemaakt worden:

Deze zonnebrillencollectie is trouwens niet het eerste product, dat van koffiedik gemaakt is. Zo schreven we al eens over notitieboekjes, zeep en zelfs kleding. Allemaal gemaakt van koffieprut. In die categorie blijven de koffiekopjes van het Duitse bedrijf Kaffeeform misschien nog wel het dichts bij het grondmateriaal. Want hoe lekker is het om je koffie te drinken uit koffiekopjes van koffieprut? Het Australische bedrijf HuskeeTech doet trouwens ongeveer hetzelfde: zij maken koffiekopjes van de koffiedoppen, die overblijven na de oogst.

Wat vind jij van deze zonnebril? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver