Zonnecellen van hout, oplosbaar in water: nee, het is geen verlate 1 aprilgrap

Foto: Canek Fuentes-Hernandez/Georgia Tech

Zonnecellen leveren schone energie. Maar om ze te maken heb je kostbare, soms schaarse grondstoffen nodig, die lang niet altijd makkelijk weer te recycleren zijn. Onderzoekers van de Amerikaanse Georgia Institute of Technology uit Atlanta denken een oplossing te hebben: zonnepanelen gemaakt van hout, die in water kunnen oplossen. Volgens onderzoekers openen de cellen de weg naar een “werkelijke herbruikbare zonnecel technologie”
De techniek waar de Amerikaanse onderzoekers gebruik van maken is anders dan de standaard zonnepanelen van silicium die je tegenwoordig steeds vaker op Nederlandse daken ziet. De onderzoekers zijn bezig met “organische zonnecellen”. Dit zijn cellen die niet gemaakt zijn met (semi-)metalen (zoals silicium), maar van organische polymeren. Grondstof hiervoor is vaak olie, maar deze onderzoekers weten dus hout als grondstof te gebruiken.
De zonnecel van hout bestaat uit een heel dun laagje nanokristallen gemaakt met houtcellulose met daaronder een klein laagje organische halfgeleiders.
Het voordeel van deze cellen is dat ze flexibel zijn, en makkelijk te maken, waardoor ze goedkoop zijn. Het rendement ligt wél een stuk lager dan silicium panelen. Deze zonnecellen leveren een rendement van 2,7%. De onderzoekers hopen het rendement snel naar 10% te krijgen. Dat ligt nog steeds lager dan standaard silicium zonnecellen met een rendement van 15%, maar dat verschil wordt goed gemaakt omdat je deze flexibele cellen op de gekste plekken kan inzetten: op ronde vormen, in ramen, overal eigenlijk.
Ook het feit dat de zonnecellen van houtcellulose gemaakt kunnen worden is een groot voordeel. Veel andere organische zonnecellen zijn gemaakt van olie. Het zijn in feite plastic zonnecellen. En plastic is moeilijk afbreekbaar en olie is een eindige fossiele bron. Dit type zonnecellen lost dat probleem dus op. Sterker nog, om de zonnecellen weer te recycleren, hoeven ze alleen in water op kamertemperatuur opgelost te worden.
De onderzoekers vertellen er alleen niet bij hoe ze de cellen gaan beschermen tegen water. Want als je zonnecellen bij de eerste de beste regenbui van het dak spoelen, heb je er ook niet zoveel aan…
Bron: Nature, Futurity
Lees ook
Zo bespaar je tot 50% op je elektriciteitsrekening
Lees alles over zonnepanelen in ons dossier zonne-energie: hoeveel ze opleveren, hoeveel ze kosten, waar je op moet letten bij aanschaf

Over de schrijver

2 reacties op “Zonnecellen van hout, oplosbaar in water: nee, het is geen verlate 1 aprilgrap”

  1. De ontwikkelingen op veel gebieden van duurzame energie gaan in een hoog tempo. Zo ook bij zonnecellen en dus zonnepanelen. We weten waarschijnlijk nog veel meer niet dan wel en dat geeft hoop voor onze toekomst. Maar het is wel iets voor de verdere toekomst en we moeten nu al meters gaan maken. Of beter gezegd we hadden al meters moeten maken in Nederland. Maar we kunnen er zelf iets aan doen als onze overheid het laat afweten. Heb je een eigen woning? Zorg dan voor zonnepanelen op je dak. Veel goedkopere elektriciteit dan van je energiebedrijf. Rompslomp of onduidelijk? Kijk je gewoon op http://www.sun4ever.info en weet je direct alles. Heeft mij een paar dagen werk gekost om met hun hulp de beste oplossing uit te zoeken. Wil je alles zelf doen? Kan ook en is makkelijk zat. Krijg je ook idee van prijs en wat de aandachtspunten bij het kopen zijn. Let op de garanties! Veel succes met zonn-energie en doe mee in THE SOLAR BOOM!

Reacties zijn uitgeschakeld.