Zonnepaneel in oog geeft blinden zicht

961366107 Efade86973 Z
Bron: Neuroticcamel (Flickr.com)

Wereldwijd zijn er ongeveer 15 miljoen mensen die een bepaalde vorm van blindheid hebben. Bij deze mensen is vaak het netvlies van de fotoreceptoren, dat licht op het oog transformeert in elektrische impulsen, vaak beschadigd. Daardoor wordt er geen visuele informatie naar de hersenen gezonden.
Geen draden nodig
Verschillende bedrijven hebben na klinische studies een netvliesprothese ontwikkeld, waardoor via een camera en een draad visuele informatie wordt doorgegeven. Maar bij deze manier zijn er tal van draden nodig om het implantaat aan te sluiten op een externe voedingsbron, aldus James Loudin van de Stanford University in Californië. Dus heeft Loudin samen met Daniel Palanker en collega’s besloten om een implantaat te maken met dezelfde pixels als een zonnepaneel. Hier worden dan geen draden bij gebruikt.
Echte kleuren
Het is echter moeilijk om te weten hoe gelijkwaardig de visuele resolutie zou worden vergeleken met echte visie, zegt Loudin. De huidige prothesen geven de basisgeometrie van een vorm, maar de kleuren zijn willekeurig. Dit is vergelijkbaar met het zicht nadat je in je ogen hebt gewreven. Loudin: “Er is nog een lange weg te gaan voor er implantaten zijn ontwikkeld die echte kleuren laten zien.”
Bron: newsscientist
Lees ook
Mail en win een gifvrij huishoudpakket
Mona stapt over op duurzame cacao
Voedingsdeskundigen zeggen: vet eten mag!