Zonnepaneel uit 1979 doet het nog steeds prima

Holloway met zijn paneel. Foto: greenbuildingadvisor.com

Martin Holloway, een Amerikaanse ontwerper van milieuvriendelijke gebouwen, besloot zijn meer dan 30 jaar oude zonnepaneel eens aan een test te ontwerpen. Het stokoude paneel deed het opmerkelijk goed: beter dan de specificaties van de fabriek aangaven.
(Advertentie)
Vraag gemakkelijk offertes aan voor zonnepanelen van leveranciers uit je regio
Het paneel had officieel een vermogen van 33 Watt (een schijntje vergeleken met huidige panelen, overigens), maar Holloway wist 37 Watt vermogen uit het paneel te halen. Toen hij de fabrikant belde met het opmerkelijke nieuws, meldde deze dat de goede prestaties waarschijnlijk te maken hadden met het koude weer. Zonnepanelen doen het namelijk beter als het kouder is.
Dat een zonnepaneel het zo lang uit houdt is goed nieuws voor mensen met zonnepanelen op hun dak. Zonnepanelen zijn een nieuwe technologie, en het zal vast vertrouwen geven dat oude modellen zo lang blijven presteren.
Bij de aankoop van panelen is het belangrijk te letten op de garantieperiode (meestal 25 jaar) en de vermogensgarantie. Veel producenten garanderen 90% vermogen na 10 jaar en 80% vermogen na 25 jaar, sommige producenten zelfs meer.
Lees meer op Renewableenergyworld.com
Lees ook
Zo kies je voordelig groene stroom bij Nederlandse energieleveranciers
Bodemprijzen zonnepanelen zorgen in Nederland voor een snelle groeispurt
De 9 grootste mythes over zonne-energie

Over de schrijver