Zonnepanelen blijven achter bij verwachtingen

Foto: Jesse Wagstaf, Flickr

Zonnepanelen blijken een stuk minder efficiënt dan wel voorgespiegeld wordt. In een pittig opiniestuk op AOL Energy vraagt Ray Burgess aandacht voor dit probleem dat de zonne-industrie flink kan schaden.

Hier een korte samenvatting van zijn argumentatie:

  • De verwachte elektriciteit die zonnepanelen leveren wordt berekend bij ideale omstandigheden. Er wordt in plannen bijvoorbeeld vaak uitgegaan van een verval in elektriciteitsproductie van 0,5% per jaar, maar volgens Burgess is dit verval in de praktijk veel hoger, soms wel 4,5% of hoger.
  • Het verlies in productie heeft te maken met zonnepanelen die vies en / of beschadigd raken. Burgess noemt Google als voorbeeld. Dit bedrijf merkte dat een deel van zijn zonnepanelen veel minder energie leverde dan anders. Wat bleek: een boer had een nabijgelegen akker omgeploegd. Het stof en de modder die op de zonnepanelen was gekomen zorgde voor de problemen. Na een wasbeurt deden ze het een stuk beter.
  • Het probleem is echter dat monitoring van grote zonnepanelenfarms ingewikkeld is. Hier kan veel verbeterd worden.

Zonnepanelen zijn dus niet “set and forget”, blijkt wel uit het verhaal van Burgess. Er is één “maar”: Burgess is zelf directeur van een bedrijf dat zonnepanelen monitort. Hij heeft dus een duidelijk belang bij de pointe van zijn opiniestuk.

Hij snijdt echter wel degelijk een belangrijk punt aan. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak, ook mensen met weinig verstand van technische zaken. Van hen kunnen we niet verwachten dat ze intensief de productie van hun panelen in de gaten houden en problemen oplossen. Wat doen producenten en leveranciers van zonnepanelen om teleurstelling te voorkomen?

Het is goed als de industrie hier een antwoord op heeft, voordat er teleurgestelde eigenaars op de stoep komen te staan.

Bron: AOL Energy

Lees ook

Profiteren de buren straks van jouw zonnepanelen?

Zelf geld verdienen met zonne-energie

Man bouwt eigen Hobbit huis voor minder dan €4000

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020