Zonnepanelen checklist: iets doen is beter dan nietsdoen

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zelfstroom.) Met deze zonnepanelen checklist van Zelfstroom kun je zelfs de grootste sceptici overtuigen van zonne-energie. De zon is er altijd. Elke dag weer. Energie van de zon is groen én goedkoper. Toch kiest nog niet iedereen voor zonnepanelen. Terwijl we middenin de groene revolutie zitten. Dus wat kies jij: iets doen of nietsdoen?

Nietsdoen is stilstaan

Het kan zijn dat je heel tevreden bent over je huidige energie-aanbieder. Bijvoorbeeld omdat je al jaren bij je huidige aanbieder zit, nooit problemen hebt gehad of gewoon een prima prijs denkt te betalen. Maar is blijven zitten verstandig? Dit zijn de gevolgen van nietsdoen met zonnepanelen:

 • Je krijgt grijze stroom van kolencentrales.
  Als je wel voor groene stroom betaalt, is dit vaak in het buitenland opgewekt en ‘groen gewassen’ met certificaten.
 • Je maakt de ‘restjes’ op

  Grijze stroom is eindig. Jouw stroomverbruik kan niet altijd zo doorgaan. Op een gegeven moment is alles op, dan moet je wel overstappen.
 • Je geeft een vieze aarde door

  Grijze stroom is slecht voor het milieu en erg slecht voor het leefklimaat op aarde. Hoe meer we de aarde vervuilen, hoe meer de volgende generaties er last van hebben.
 • Jouw energierekening blijft stijgen

  Energiekosten blijven ieder jaar stijgen, dus ook jouw energierekening.
 • Een niet duurzame woning is lastiger verkoopbaar

  Zonder duurzame investeringen in je woning, is je huis niet klaar voor de toekomst. Dat maakt je woning in de toekomst lastiger verkoopbaar. Denk aan de alternatieve oplossingen die de overheid en bedrijven zoeken voor bijvoorbeeld gasverwarming. Zonne-energie is de energiebron van (vandaag en) morgen.
 • Je spaargeld wordt niet meer waard

  De rente op spaargeld staat zeer laag. Je hebt dus nauwelijks rendement.
 • Je mist de fun van zonne-energie
  
Met zonnepanelen op je dak, kun je dagelijks zien wat je bespaart. Die lol mis je en hierdoor ben je minder uitgedaagd om je duurzamer te gaan gedragen.

Zoals je ziet zijn er voor jou weinig voordelen van grijze stroom, alleen voor de energiebedrijven die geld willen verdienen. Nietsdoen is stilstaan.

Iets doen is revolutie

Duizenden mensen in Nederland genieten al van zonne-energie. Als je jouw huis klaar wil maken voor de toekomst, zet je met zonnepanelen een flinke stap vooruit. Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? 


 • Je maakt gebruik van groene stroom

  De stroom die je zelf opwekt is helemaal groen en duurzaam. Bij ons kun je bovendien 100% groene stroom en gas tegen kostprijs inkopen.
 • Groene stroom is de toekomst
  Met zonnepanelen op je dak is je huis voorbereid op de groene revolutie. Onthoud: grijze stroom is eindig, zonne-energie niet.
 • Je maakt de aarde groener
  
Je hoeft niet volledig zelfvoorzienend te zijn om de aarde groener te maken. Al met 6 zonnepanelen op je dak, ben je groen en goedkoper bezig. Zo bespaar je geld én geef je de aarde schoner door aan je kinderen.
 • Direct besparen op je energierekening

  Dankzij zonne-energie verbruik je minder stroom. Daardoor bespaar je op je energierekening. Als je stroom terug levert aan het energienet, kun je zelfs winst gaan maken.
 • Jouw huis wordt meer waard

  En dat is goed voor de prijs van je huis. Ook als je zonnepanelen huurt. Wist je dat huizen met zonnepanelen sneller en voor meer geld verkocht worden? Als je verhuist dan kun je zonnepanelen heel eenvoudig meeverhuizen óf het huurcontract kosteloos overdragen aan de nieuwe eigenaar.
  Tussentijds overnemen kan ook gewoon zonder extra kosten.
 • Jouw spaargeld stijgt in waarde

  Op de bank krijg je misschien 0,5 procent rente op je spaargeld. Bij sommige banken moet je zelfs bijbetalen. Met zonnepanelen kopen is het rendement op je spaargeld maar liefst 14 procent. Je kunt zonnepanelen inmiddels al binnen 5 jaar terugverdienen.
 • Zonnepanelen zijn verslavend leuk

  Als je eenmaal zonnepanelen op je dak hebt, dan wil je steeds duurzamer gaan leven. Minder plastic zakjes gebruiken, de lamp uit als je een ruimte verlaat of minder vaak de auto nemen. Je gaat het doen als je zonnepanelen neemt, echt waar.

Zonnepanelen kopen of huren?


Als je overstapt op zonne-energie kun je kiezen uit een koop- of een huursysteem. Zonnepanelen kopen levert het meeste rendement op. Het is een slimme investering van je spaargeld. Maar niet iedereen heeft spaargeld of wil investeren in zonnepanelen.
In dat geval is zonnepanelen huren ideaal. Je hebt dan bovendien geen zorgen over onderhoud. Door zonnepanelen te huren hoef je zelf niets te investeren, wek je gewoon zelf energie op met je eigen dak en ga je vaak zelfs nog besparen op je energierekening.

Zonnepanelen voor iedereen


Bij Zelfstroom kun je zonnepanelen kopen of huren. Zo is zonne-energie bereikbaar voor iedereen met een geschikt dak. Ook als je geen spaargeld wilt investeren, kun je profiteren van de goedkoopste, zelf opgewekte energie. Wat kies jij: zonnepanelen kopen of huren? 


Over de schrijver

4 reacties op “Zonnepanelen checklist: iets doen is beter dan nietsdoen”

 1. Ik doe mijn best om een “groene” levensstijl te volgen, en persoonlijk denk ik dat het grootste voordeel van zonnepanelen is dat de stroom die ik gebruik helemaal groen en duurzaam is. Ik vind het ook leuk dat je hebt gezegd dat een niet duurzame woning lastiger verkoopbaar
 is. Ik wil mijn huis in een paar jaar verkopen, dus ik denk dat als ik zonnepanelen installeer, wordt mijn woning duurzamer en verkoopbaar, dus ik vind potentiële klanten sneller!

 2. Mijn persoonlijke ervaring is dat zonne energie behoorlijk eindig is; elke avond weer… Op een bewolkte dag en in de winter doen pannelen het overigens ook een stuk minder goed. Een ander puntje van aandacht is dat zonnepannelen over het algemeen energie opwekken als je van huis bent en nauwelijks iets verbruikt; ze werken, net als veel mensen, “van 9 tot 5”.
  Momenteel kun je behoorlijk gunstig terugleveren aan het net en op die manier kunnen zonnepannelen nog aardig renderen; na 2020 gaat dat echter veranderen.
  Zo moet Duitsland ons nu al geld toegeven als ze hun overtollige groene energie op ons netwerk willen dumpen. Ze moeten dat wel accepteren, want opgewekte energie MOET verbruikt worden anders gaat het hele netwerk plat.
  Zonne- en windenergie zijn, zonder opslagcapaciteit, dus maar zeer beperkt bruikbaar. Na 2020 zul je waarschijnlijk moeten gaan betalen voor energie die je teruglevert aan het net. Het terugverdienen van zonnepannelen gaat op die manier wel even duren…
  Daarnaast zullen er, zodra energie dumpen op het netwerk van een buurland geen optie meer is, zeer hoge investeringen nodig zijn in het energie netwerk om het zon- en windproof te maken. De beheerkosten, die nu al 20% van de gemiddelde energierekening uitmaken, zullen daardoor enorm stijgen. De belasting op energie, die zo’n 40% van de gemiddelde rekening uitmaakt, zou ook wel eens fors omhoog kunnen gaan om zuinigheid te promoten. Onze CO2 uitstoot is het afgelopen jaar immers weer gestegen i.p.v. gedaald.
  Die hele energiewende zou wel eens heel vervelend kunnen gaan uitpakken voor mensen die de touwtjes nu al aan elkaar moeten knopen. Gelukkig zullen ze er, ook als het gas en licht worden afgesloten, warmpjes bijzitten dankzij de opwarming van de aarde.

  1. De beste accu is een gel accu die ondermeer gebruikt word om invalide wagens te rijden deze accu kan ongestraft leeg getrokken worden wel is het aan tebevelen de accu regelmatig te laden op de meeste solar charge controllers zit een beveiliging tegen te ver ontladen van de accu
   Heb er hier een aantal van onder meer voor mijn electrische buitenboord motor
   Deze kant dienst doen als extra backup in de winter als ik niet vaar?

 3. Sinds 3maanden 1zonneplaneel of daglicht paneel van 80watt genoeg voor het opladen van mijn tablet en accu voor led verlichtinging het paneel staat op mijn balkon afmeting 60×120 het balkon staat op het westen in de middag zon verder 2 buthaanflessen a 25€ voor het koken per jaar ben al jaren afgesloten van stroom en gas ivb wanbetaler ?het paneel kost 90€ het kan wel alleen het afsluiten van gas en electrichiteit is onmogelijk je bent verplicht de aansluitingen te houden dus als je geen wanbetaler bent sluiten ze je niet af ken persoon die geen gas wil omdat hij slecht ruikt en bang is voor brand die kan het gas niet afsluiten moet vastrecht blijven betalen puur roof dus

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020