Zonnepanelen en omvormers: hoe werkt het?

Sridgway, Flickr.com
Sridgway, Flickr.com

Als je zelf zonne-energie op wilt wekken, dan ben je er niet met het plaatsen van zonnepanelen. Om de stroom daadwerkelijk terug te kunnen leveren aan het energiebedrijf of voor jezelf te kunnen gebruiken, heb je een omvormer nodig. Het is belangrijk dat zo’n omvormer van goede kwaliteit is en efficiënt werkt. Dat levert namelijk het hoogste rendement op.

Omvormer?
Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Die gelijkstroom moet worden omgezet in wisselstroom om het te kunnen gebruiken. De omvormer zorgt ervoor dat dit op de meest efficiënte manier gebeurt. Bij het kiezen van de juiste omvormer is het belangrijk dat de maximale belasting ervan tijdens piekmomenten niet overschreden wordt. Des te meer zonnepanelen je plaatst, des te zwaarder je omvormer moet zijn. Ook de levensduur van de omvormer speelt een rol in je keuze; die gaat zo’n 12-15 jaar mee. Als je zonnepanelen hebt die 30 jaar mee gaan, kun je beter een omvormer kiezen die het 15 jaar red, zodat je deze maar één keer hoeft te vervangen.

Lichte en zware omvormers
Er zijn grofweg twee categorieën omvormers: lichte en zware omvormers. De lichte omvormers zijn bedoeld voor een capaciteit van minder dan 600W AC en kunnen gewoon in het stopcontact gestopt worden. De zwaardere omvormers zijn bedoeld voor een grotere capaciteit en moeten op een aparte groep in de stoppenkast worden aangesloten. De lichte omvormers worden vaak gebruikt bij installaties op huizen en maken deel uit van de plug & play pakketten. Zwaardere installaties worden vaker op bijvoorbeeld kantoorgebouwen ingezet. De meest gebruikte omvormers zijn PV-centrale omvormers; die zetten de stroom van de zonne-energiecentrale om in netspanning.

Plaatsen van omvormers
Over het algemeen kunnen omvormers het beste in de buurt van de stoppenkast geplaatst worden. Zo heb je in leefruimtes geen last van het zoemende geluid van de omvormer en is de afstand tot de zonnepanelen over het algemeen goed. Als de omvormer op maximaal 15 meter afstand van de panelen staat, dan kan deze aangesloten worden met een 4mm2 kabel. Voor grotere afstanden wordt een 6mm2 kabel aanbevolen.

Stroom direct omzetten bij het paneel
Naast de gewone omvormer, kun je ook kiezen voor de installatie van een micro-inverter. Een micro-inverter zet de energie direct achter het zonnepaneel om in stroom. Op een micro-inverter kunnen één of twee zonnepanelen worden aangesloten. De verbinding met de meterkast is nog steeds noodzakelijk; de verschillende micro-inverters achter de panelen worden onderling verbonden via een leiding, die vanaf het laatste paneel op de meterkast wordt aangesloten. Het voordeel van dit systeem is dat het met een speciaal kastje mogelijk is om de opbrengst per inverter te bekijken. Zo zie je dus in één oogopslag welke panelen het meeste rendement opleveren.

Bron: Thuiszonnepanelen.nl, Wikipedia, Eigenhuis.nl

Lees ook:

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor zonnepanelen van leverancier uit je eigen regio
Glazen dakpannen maken een huis echt energieneutraal
Duitsers breken wereldrecord zonne-energie