Zonnepanelen in de praktijk

Dinsdag 16 september 2010 was het zover, een lang gewenst doel ging in vervulling… Eigen zonnepanelen! Na al mening blog hier te hebben geschreven over zonne-energie nu de daad bij het woord. Putting my money where my mouth is.

Er is voor 3920 Wp aan zonnepanelen geïnstalleerd wat jaarlijks rond de 3200 kWh aan stroom oplevert, iets minder dan het jaarlijkse stroomgebruik van een gemiddeld gezin. De rest kan natuurlijk prima worden bespaard. In een halve dag lagen de panelen op het dak met dank aan het installatieteam en had de elektricien alles in de meterkast goed ingericht. In 4 uur tijd werd er een installatie neergelegd die voor de komende 25 jaar stroom gaat opleveren!

Hier de beelden van voor en na de tijd, moge het vele mensen inspireren.

Het dak met de panelen:  Dak0En de omvormer op zolder en de extra groep in de meterkast
Omvermer En Stoppenkast

De voordelen: een stuk minder afhankelijk geworden van fossiele energie, in één keer de CO2 uitstoot voor het stroomverbruik sterk gereduceerd, stroomkosten aan de energieleverancier gereduceerd tot bijna nul en ook niet onbelangrijk het is gewoon heel erg leuk je eigen stroom op te wekken. 🙂

Voor iedereen die al een tijdje met het idee rondloopt zonnepanelen neer te leggen: Ik zeg DOEN!

Over de schrijver

4 gedachten over “Zonnepanelen in de praktijk”

  1. Ik denk vooral het onbekende aspect eraan, dus het feit dat het nieuw is, dat heeft bij ons toch voor wat vertraging gezorgd. Op het moment dat we eenmaal besloten hadden zonnepanelen te nemen ging het allemaal heel vlot. Ook werd me bij de installatie duidelijk dat zo een systeem relatief simpel is. Dus wees vooral niet te bang en zorg dat je actief achter informatie aangaat als je nog vragen hebt in het beslissingsproces om panelen te nemen.

  2. Ik denk vooral het onbekende aspect eraan, dus het feit dat het nieuw is, dat heeft bij ons toch voor wat vertraging gezorgd. Op het moment dat we eenmaal besloten hadden zonnepanelen te nemen ging het allemaal heel vlot. Ook werd me bij de installatie duidelijk dat zo een systeem relatief simpel is.

    De panelen worden goed vastgezet, het wordt in elkaar geklikt, een kabel onder de dakpannen door de plek waar je de omvormer wilt. klein gaatje door het dak om kabels van de panelen binnen te krijgen, omvormer ophangen en vervolgens een aansluiting tussen de omvormer richting de meterkast en daar komt een extra groep. Die laatste twee stappen doet een elektricien en die is even bezig. Maar het viel me mee hoe simpel het systeem eigenlijk werkt.

    Achteraf gezien had ik gewoon direct eens even bij iemand op bezoek moeten gaan die al een systeem heeft, wellicht dat dat wat begintwijfel had weg kunnen nemen en we daardoor eerder panelen hadden genomen.

    Dus wees vooral niet te bang en zorg dat je actief achter informatie aangaat als je nog vragen hebt in het beslissingsproces om panelen te nemen.

Reacties zijn gesloten.