
Na langdurig onderzoek van Solarcare blijkt dat zonnepanelen in Nederland veel meer energie kunnen opwekken dan in eerste instantie werd gedacht. Het gaat om een verschil in vermogen van bijna 12%, en dat scheelt in de portemonnee.
Het vermogen van zonnepanelen wordt gemeten in wattpiek. Als je in een gebied woont met relatief weinig zon, dan levert een paneel met de zelfde wattpiek minder elektriciteit op. In Nederland werd tot nu toe altijd gerekend met een omrekenfactor van 0,85: men schatte dat 1 wattpiek vermogen ongeveer 0,85 kwh stroom zou opleveren. Deze schatting blijkt nu aan de lage kant te zijn.
[adrotate group=”4″]
Solarcare heeft zo’n 5000 operationele zonne-installaties. Ze hebben uit deze installaties een willekeurige steekproef van 800 installaties genomen, en deze intensief gemonitord.
Uiteindelijk bleek voor het binnenland van Nederland dat voor een schaduwvrije installatie die op het zuiden is georiënteerd een omrekenfactor van 0.9 realistischer is. Voor de kustprovincies zelfs een factor 0.95.
Dat lijkt weinig, maar we spreken hier toch over een stijging van 10 à 12% van de te verwachten elektriciteitsproductie en een stijging van het rendement met enkele duizenden euro’s.
Een rekenvoorbeeld:
Een gemiddelde zonne-installatie zal tijdens zijn levensduur zo’n 78.000 KWh opleveren gerekend met de huidige energieprijs van 23 cent, levert een zonne-installatie zo’n 18000 euro op. 12% winst is dan al snel 2000 euro. Kortom het gaat om veel geld. Bereken hier de terugverdientijd van zonnepanelen voor jou.
De percentages per provincie zijn als volgt:
Bron: Energiebusiness
Lees ook
kunstmatig boomblad zet zonne-energie om in brandstof
[adrotate group=”2″]
Goed idee: de energiebespaarhypotheek om energiebesparing te financieren
3 gedachten over “Zonnepanelen leveren 12% meer op dan gedacht”
Pingback: » Hoeveel kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin? » LocalSens
Vergeet niet als particulier de BTW op de aankoop en installatie van zonnepanelen de BTW terug te vragen, dat kon nog steeds in 2014, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013.
Meer informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl
"Ze hebben uit deze installaties een willekeurige steekproef van 800 installaties genomen, en deze intensief gemonitord."
Gedurende hoeveel jaar? Minimaal een jaar op tien mag ik hopen, anders zeggen de resultaten mij niet veel.
Reacties zijn gesloten.