Zonnepanelen: net zo gratis als een nieuwe mobiel

2554801428 50Eed2E305
Foto: Ajay Tallam, Flickr

Als je zonnepanelen op je dak wil, moet je een flinke zak met geld meebrengen. Een gemiddeld Nederlands gezin heeft al gauw €10.000 tot €15.000 nodig om zichzelf van zonnestroom te voorzien. Dat kan slimmer, dachten ondernemers. Niet alleen in Nederland, maar ook in ontwikkelingslanden.

In Nederland loopt een proef van Greenchoice, waarbij het bedrijf de zonnepanelen financiert en de klant 20 jaar lang een vast tarief betaalt van 23 cent per kWh. Na die periode zijn de panelen van de klant. Het voordeel is dat de klant een vaste, relatief lage prijs betaalt voor stroom, zonder dat hij voor grote investeringen staat.

In het buitenland zijn ondernemers bezig met vergelijkbare acties. Paul Needham, oprichter van Simpa Networks, verkoopt zonnepanelen in India waar 400 miljoen mensen nog zonder elektriciteit zitten.

Zijn goedkoopste systeem is 150 dollar, en zelfs dat is voor mensen met een inkomen van 2 dollar per dag te veel. Daarom verkoopt hij zonnepanelen zoals mobiele telefoons: consumenten krijgen het systeem voor weinig geld, maar moeten betalen voor gebruik.

Volgens Needham is het een goed alternatief voor vuile energie. “Energie is een van de weinige producten, waarbij mensen als ze het hebben, er meer van willen. En als dat vuile energie is, heb je een groot probleem.”

Bekijk hier het hele interview met Needham:

Lees ook

Een zonnepaneel op je eigen dak

Duurzaam ondernemen, dat levert op

 

Over de schrijver