Vijf manieren om met zonnepanelen thuis energie op te wekken

Zonnepanelen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Veel mensen kopen zonnepanelen om op hun dak te leggen, maar inmiddels zijn er veel innovaties op het gebied van zonne-energie. Wil je een zonnepaneel kopen? Kijk dan ook eens naar deze vijf manieren om te genieten van een lagere energierekening en een groen verwarmd huis.

1 Dunne-film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn, zoals de naam al aangeeft, een stuk dunner dan de reguliere kristallijn zonnepanelen. Ook zijn ze flexibel en wat goedkoper in aanschaf, wat niet vervelend is als je zonnepanelen wilt kopen. Dunne-film zonnepanelen zijn daarnaast milieuvriendelijker om te produceren. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, ze schijnen wel een wat kortere levensduur te hebben als de dikkere variant en het rendement is ook niet hetzelfde.

2 Solar ramen

Niet iedereen wil grote zonnepanelen kopen voor op het dak. Gelukkig zijn er nu ook solar energie ramen. De nano-deeltjes zijn dan tussen twee ramen gestopt. Je kan kiezen voor transparante ramen of semi-transparante ramen. En de opgewekte elektriciteit kan, net zoals bij gewone panelen, direct gebruikt worden of geleverd worden aan het elektriciteitsnetwerk.

3 Gevel zonnepanelen

Heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen? Plak ze op je gevel! Je ziet er al wel eens bij hoge flats, maar ook op je eigen huis is het mogelijk. TU Delft heeft vorig jaar zelfs een muur uitgevonden waarbij je niet eens ziet dat er zonnepanelen in verwerkt zijn, maar deze energiemuren zijn nog niet op de markt. Gevelpanelen wekken iets minder stroom op dan op het dak, omdat er op het dak meer zonuren zijn. Maar het voordeel van verticale panelen op je huis, is dat ze niet bedolven kunnen raken onder de sneeuw of bladeren. Natuurlijk heb je wel met schaduwkanten te maken, dus kies een muur die op het zuiden is gericht.

4 Veranda of carport panelen

Je kunt ook zonnepanelen kopen voor op je veranda, overkapping of carport. Vaak wil je wel nog dat het dak dan natuurlijk zonlicht doorlaat. Gelukkig bestaan er Glas-Glas zonnepanelen. Hierbij is de achterzijde van transparant glas, zodat je niet in het donker op je veranda zit.

5 Zonne-dakpannen

Een andere optie is om je rode dakpannen te verwisselen voor deze zwarte solar dakpannen, ook wel ‘in-dak zonnepanelen’ genoemd. Maar er zijn inmiddels ook rode of oranje solar dakpannen te verkrijgen, dan blenden ze helemaal goed in je dak. Genoeg mogelijkheden dus om je huis van elektriciteit te voorzien!

Over de schrijver