Zonnepanelen ook zonder subsidie een succes

kateausburn, Flickr.com
kateausburn, Flickr.com

Nederlanders plaatsen ook zonnepanelen als ze er geen subsidie voor krijgen. Dat blijkt uit een speciale inkoopactie van Boerenorganisatie LTO Noord. Zij gaan de komende maanden maar liefst 20.000 panelen plaatsen op daken van stallen en schuren van 150 leden. De panelen zijn via een speciale inkoopactie aangeschaft en konden hierdoor 20 procent goedkoper geleverd worden. En dit is maar één van de inkoopacties die landelijk georganiseerd worden.

300 procent groei
In zijn er alleen in Nederland al meer dan 70 acties opgezet om voordelig zonnepanelen te kopen. Volgens Maickel van Haren van installatiebedrijf ATAMA is het een goed idee om de subsidie op zonnepanelen helemaal af te schaffen. De markt is in het afgelopen jaar al met 300 procent gegroeid en dankzij de inkoopacties zet die groei alleen maar door. Geruchten over subsidieregelingen zorgen juist weer voor onrust en stilstand. En dat terwijl subsidies tegenwoordig zelden meer voordeel opleveren dan inkoopacties.
Nieuwe regeling van 22 miljoen
Wie toch liever zonnepanelen aanschaft met subsidie, kan dit vanaf 2 juli doen. Dan start een nieuwe subsidieregeling waarbij de overheid 15 procent bijdraagt aan de aanschaf van zonnepanelen. Voor deze regeling is 22 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit is ongeveer genoeg voor 30.000 aanvragen.
Bron: NOS.nl
Lees ook:
Praktische tips: een zonnepaneel op je dak
Nu elektrisch rijden of wachten op een alternatief?
Proef gestart om muren met aardwarmte te verwarmen