Zonnepanelen op school leveren meer op dan geld

Geslaagde actie voor zonnepanelen op school. Foto: 10:10 Nederland
Geslaagde actie voor zonnepanelen op school. Foto: 10:10 Nederland
(Gastbijdrage van 10:10 Nederland). Toegegeven, het kost wat inspanning, maar dan heb je ook wat: namelijk zonnepanelen op school, leerlingen die weten wat schone energie is én een betrokken gemeenschap. Sunny Schools (een initiatief van 10:10 Nederland) kan putten uit de talrijke inspirerende succesverhalen van haar Engelse partnerorganisatie Solar Schools (10:10 UK). Wat te denken van de Newnham basisschool in Cambridge, die de beroemde colleges wist te enthousiasmeren om hun buurtschool te steunen. Newnham had het doelbedrag (circa €12.000) in een paar maanden bereikt. Het blinkende resultaat: een dak vol zonnepanelen en een hernieuwde kennismaking met de omgeving.
Ja, in Engeland weten ze hoe je het benodigde geld binnenhaalt: met sponsorlopen, cake-sales, de schoolbraderie en bijdragen van de lokale middenstand en bedrijven. Als alles op alles wordt gezet is het zelf opwekken van schone energie zo binnen handbereik.
[adrotate banner=”11″]10:10 Sunny Schools (in Engeland Solar Schools) maakt dit mogelijk met persoonlijke ondersteuning en campagnemateriaal – waaronder eigen schoolpagina op de website, inclusief praktische doneer-module en materialen zoals spandoeken en voucherboekjes.
Projectleider Arjan Klopstra: “Het gaat voor ons niet alleen om het verkrijgen van het benodigde geld, het gaat ook om het samen werken aan het thema zonne-energie op school. De leerlingen gaan er actief mee aan de slag (ook in de lessen) en de hele schoolomgeving wordt betrokken. Zo wordt een school een echte ‘Sunny School’. Je kunt je voorstellen dat dit veel doet voor het imago van de school. En daarbij versterkt het de relatie met de schoolomgeving op zeer waardevolle manier”.
Engelse voorbeelden van geslaagde acties voor zonnepanelen op school
Zoals, de eerder genoemde Newnham Croft basisschool in Cambridge. Initiatiefnemer Sarah Sharrock, maakte al jarenlang deel uit van de ‘eco-groep’ op de school van haar kinderen. Een team van ouders en docenten die zich hard maken voor verduurzaming van de school. Toch bleef deze groep nagenoeg onzichtbaar. Zij greep Solar Schools aan als kans om zichtbaar te worden en duurzaamheid echt in de spotlights te krijgen. Met resultaat!
Sponsorloop voor zonnepanelen op school. Foto: 10:10 Nederland
Sponsorloop voor zonnepanelen op school. Foto: 10:10 Nederland
De basisschool van plattelandsgemeente Pendock ontketende zelfs een mini energie-revolutie in het dorp. Het leek bijna onmogelijk: £9,000 (circa € 10.500) ophalen voor een school met slechts 43 (!) leerlingen. Nooit eerder hadden ze zoveel geld opgehaald. Maar de community bleek sterker dan gedacht. ‘Friends of Pendock’, ouders, lokale bedrijven en niet te vergeten de leerlingen, samen hebben zij er voor gezorgd dat er in slechts 18 weken voldoende geld werd opgehaald om een heel dak vol zonnepanelen te realiseren. Toch werden ze nog het meest verrast door het positieve effect dat dit op het hele dorp bleek te hebben. Coördinator Mechteld vertelt: “Mensen vervangen ineens hun gloeilampen, zetten hun thermostaat iets lager en overal in het dorp verschijnen nu zonnepanelen. Ik had niet gedacht dat het zoveel zou doen voor de omgeving, ik dacht in eerste instantie alleen aan de panelen op ons schooldak.”
Beide scholen benadrukken het belang van ondersteuning door het projectteam. Mechteld: “Je hebt deze hulp hard nodig, niet alleen voor ideëen, het leuke materiaal en advies, maar ook als stok achter de deur en aanjager. Bovendien was de website voor ons ook een enorme toegevoegde waarde”.
Meer weten over Sunny Schools? Kijk op http://www.sunnyschools.nl
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Zo krijg je zonnepanelen op school: voordelen, aanpak, tips
De voordelen van collectief zonnepanelen aanschaffen voor vereniging of school

Over de schrijver