“Paar honderd scholen in Nederland al bezig met zonnepanelen”

Zonnepanelen op school. Foto: Blackrock Solar, Flickr
Zonnepanelen op school. Foto: Blackrock Solar, Flickr
Na gewone huizen, kunnen nu ook scholen vol gelegd worden met zonnepanelen. De daken zijn meestal groot genoeg om de school én huishoudens rondom de school van groene zonne-energie te voorzien. Volgens HIER Opgewekt zijn er al “honderden” Nederlandse scholen bezig met zonne-energie. Maar volgens de organisatie zijn er nog veel knelpunten te overwinnen voordat er zonnepanelen op school liggen. Daarom start HIER Opgewekt samen met SME Advies een grootschalig onderzoek onder Nederlandse basisscholen.

Enorm potentieel voor zonnepanelen op scholen

“Ons doel is om de scholen van kennis en informatie te voorzien, zodat we zoveel mogelijk scholen helpen om zonnepanelen te plaatsen, ” aldus Daniël Dubbelhuis van SME Advies. “Bij scholen ligt een enorm potentieel voor duurzame ontwikkeling.” Scholen zijn echter niet alleen geïnteresseerd vanwege energiebesparing. Een korte ronde langs scholen leerde dat “de koppeling met educatie belangrijk is. Kinderen raken enthousiast over duurzame energie en nemen hun ervaringen mee naar huis. Leerlingen, docenten, ouders én omwonenden worden zo bewust van het feit dat het zelf opwekken van energie goed, leuk én makkelijk is.”

Energiecoöperaties staan klaar om te helpen

Scholen hoeven niet alleen te staan met hun vragen over zonne-energie. Naast enthousiaste ouders en het komende onderzoek, staan ook “heel veel lokale energie­coöperaties staan klaar om samen te werken met scholen om zonnepanelen op school mogelijk te maken”, zegt Marieke Wagener van het kennisplatform HIER Opgewekt.
HIER opgewekt is een initiatief van verschillende natuur- en milieufederaties en bericht over duurzame energieinitiatieven. 15 november worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.
Het nieuwe energieakkoord dat dit najaar gesloten werd, biedt kansen voor zonnepanelen op school. In het akkoord is afgesproken dat lokale initiatieven voor de opwekking van groene stroom 7,5 ct (ex BTW) belastingkorting krijgen op de energiebelasting. 5 opmerkelijke highlights uit het SER Energieakkoord
Bron: HIER Opgewekt
Lees ook
[adrotate group=”2″]
5 opmerkelijke highlights uit het SER Energieakkoord
Zonnepanelen op school

Over de schrijver