Nieuwe generatie zonnepanelen worden stuk goedkoper dankzij zeezout

Zonnepanelen worden in de toekomst een stuk goedkoper. Foto: Brian Kusler, Flickr
Zonnepanelen worden in de toekomst een stuk goedkoper. Foto: Brian Kusler, Flickr

Zonnepanelen blijven de komende jaren nog wel in prijs zakken. Experts zijn optimistisch gestemd omdat zonnepanelen van de volgende generatie een stuk goedkoper én milieuvriendelijker worden dankzij een wetenschappelijke doorbraak.

Zonnepanelen bestaan op dit moment nog meestal uit een dikke laag siliciumcellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Om verschillende redenen wil men een volgende generatie zonnepanelen maken van cadmium telluride. Panelen gemaakt van dit materiaal kunnen een stuk dunner zijn. Om cadmium telluride te ‘activeren’, is echter cadmium chloride nodig, een giftige en dure stof.

Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool zijn er in geslaagd om cadmium chloride te vervangen door magnesium chloride, oftewel: zeezout.

Een grote doorbraak, waardoor zonnepanelen verder in prijs kunnen blijven zakken. “De kosten van zonne-energie zouden fossiele brandstoffen vroeger of later zeker gaan inhalen, maar dit zorgt voor een enorme versnelling,” aldus Jon Major, die het onderzoek van de Universiteit van Liverpool leidde.

Jermey Legett, voorzitter van de duurzame energiebedrijf Solarcentury verteld dat met deze ontdekking zonne-energie nu nog beter kan gaan concurreren met andere vormen van energie. “De prijzen van zonnepanelen gaan zo snel omlaag dat het een grote bedreiging gaat worden voor nutsbedrijven.”

Hoeveel goedkoper de nieuwe zonnepanelen daadwerkelijk gaan worden durft Jon Major niet te voorspellen, maar magnesium chloride is 99% goedkoper dan cadmium chloride zegt hij. Daarnaast zal de afvalverwerking van zonnepanelen een stuk eenvoudiger zijn met het niet giftige magnesium cloride. Dat klinkt als innovatie om in de gaten te houden.

Bron: Independent
Lees ook
Op deze certificaten moet je letten bij de aanschaf van zonnepanelen
[adrotate group=”2″]
Nanocoating herstelt rendement zonnepanelen met 20%

3 reacties op “Nieuwe generatie zonnepanelen worden stuk goedkoper dankzij zeezout”

  1. Zeezout bestaat maar uit ongeveer uit 10-15% magnesiumchloride. Het meest is gewoon natriumchloride.
    Dus misschien eerst de feiten checken voordat je een juichend persbericht overschrijft.

  2. Pingback: Bewoners verkopen overtollige zonnestroom via laadpalen aan elkaar » hetkanWel.nl

  3. Pingback: Nieuwe generatie zonnepanelen worden stuk goedkoper dankzij zeezout | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020