Zonnepanelen van mos en algen maken zonne-energie nog milieuvriendelijker

Biophotovoltaics01
Foto: Designboom

Zonnepanelen van planten: is het een serieuze ontwikkeling of alleen maar een goed idee? Wetenschappers zien er in ieder geval wel wat in.

In huidige zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit met behulp van silicium en andere metalen. Probleem is dat de grondstoffen voor zonnepanelen duur zijn, en milieuproblemen opleveren. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge kijken daarom naar planten als bron van elektriciteit. Planten zetten namelijk ook zonlicht om in energie met fotosynthese. En ze zijn goedkoop en milieuvriendelijk. 

De onderzoekers uit Cambridge hebben een werkend prototype ontwikkeld, maar het gaat nog wel een tijdje voordat echte toepassing van de technologie commercieel haalbaar is. Ondertussen hebben de wetenschappers al wel een promovendus en een tweetal designers aan het werk gezet om praktische toepassingen te verzinnen, zoals de mostafel en zonnebomen.

Bronnen: designboom, inhabitat, (via energyfuture.nl).

Lees ook

Plastic zonnecel maakt huizen tot zonnekrachtcentrales

Zelf zonnepanelen op je dak

Duurzaam ondernemen, dat levert op

Over de schrijver

2 gedachten over “Zonnepanelen van mos en algen maken zonne-energie nog milieuvriendelijker”

  1. Nee hoor helemaal geen vreemd verhaal. Er gaat veel wetenschap en kennis verloren omdat mensen zich richten naar 1 kant vd zaak en dat is meestal naäpen wat een ander doet. Iemand vind iets en de rest baseert zich verder daarop.
    De natuur heeft het al vele miljoenen jaren voorgedaan maar naar de natuur kijken doen we liever niet. Bekijk het als een radio, we stemmen ons af op een populaire station maar daardoor weten we niet dat er nog goeie en soms betere stations bestaan. Zonde soms.

  2. Weer zo'n vreemd verhaal!

    "Planten zetten namelijk ook zonlicht om in energie met fotosynthese"
    Zonlicht in energie omzetten? zonlcht =energie.
    Planten maken biomassa en dat kun je verstoken of in "groengas" omzetten

Reacties zijn gesloten.