Zonnepanelen veroorzaken bijna Belgische Blackout

Zonne Energie Flickr
Foto: Center For Neighborhood Technology, Flickr

Het zonnige pinksterweekeinde verzoorzaakte bijna “elektriciteitspanne” in België, meldt de website Knack.be. Er werd zoveel elektriciteit in één keer geproduceerd door zonnepanelen dat het elektriciteitsnetwerk van onze zuiderburen net niet volledig uitviel door overcapaciteit.
België werd geconfronteerd met één van de nadelen van energie uit zon en wind: deze is moeilijker te reguleren en kent meer pieken en dalen dan energie van kolen-, gas- en kerncentrales. Overigens is het probleem wel op te lossen, bijvoorbeeld met een “smart grid” waarbij elektriciteit over grotere afstanden in Europa wordt getransporteerd of elektricteit opgeslagen wordt in accu’s van elektrische auto’s, speciaal aangelegde waterbassins of andere slimme oplossingen.
Dat Nederland niet voor hetzelfde probleem stond (wij hadden immers ook genoeg zon), komt omdat wij een minidwerg zijn als het om zonne-energie gaat. Je zou haast willen dat wij ook dit soort problemen hadden…
Bron: Knack
Lees ook
Zo krijg je zelf zonnepanelen op je dak
De voordelen van elektrisch leasen

Over de schrijver

2 gedachten over “Zonnepanelen veroorzaken bijna Belgische Blackout”

  1. "Overigens is het probleem wel op te lossen, bijvoorbeeld met een “smart grid” waarbij elektriciteit over grotere afstanden in Europa wordt getransporteerd of elektricteit opgeslagen wordt in accu’s van elektrische auto’s, speciaal aangelegde waterbassins of andere slimme oplossingen"
    Wat heet tegenwoordig geen "slimme oplossing"? Als deze voorstellen echt meetellen – dus op schaal! – zijn het kostbare ingrepen. Even een netwerk over grote afstanden? Hoeveel e-auto's zijn er nu? Hoe groot moet dat waterbassin worden en waar? Het plan van greenpeace Duitsland lijkt me zinniger.

Reacties zijn gesloten.