Zonnepanelen zijn een begin, maar vieze fabrieken verbieden helpt pas echt

Gespreksleider Max Christern

Het goede nieuws: fossiele brandstof is voorlopig nog niet op, dus we kunnen nog even vooruit. Het slechte nieuws: fossiele brandstof is voorlopig nog niet op, waardoor de C02 uitstoot blijft stijgen. Met deze dubbele boodschap opent Heleen de Coninck van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) het energiedebat gisteravond in de Amsterdamse Rode Hoed. Het is de eerste aflevering van de serie NRC Klimaatdebatten, georganiseerd door NRC Handelsblad en de stichting Kennis voor Klimaat in aanloop naar de klimaatconferentie in Durban eind november. De Coninck is uitgenodigd als ‘kenner’ en gaat in debat met ‘doener’ Arjan ten Elshof, directeur van het duurzame energiebedrijf Eneco en ‘dwarsdenker’ Igor Kluin, uitvinder van de Qbox, een kastje dat huishoudens helpt energie te besparen.

Kluin wordt meteen aan het begin van de avond met zijn neus op de feiten gedrukt door De Coninck: “Het is een mythe om te denken dat het helpt als alle huishoudens een zonnepaneel plaatsen. Zeventig procent van de energie wordt namelijk gebruikt door de industrie.” Maar de enthousiaste ondernemer laat zich niet uit het veld slaan: “Zonnepanelen op woonhuizen helpen dan misschien maar een beetje, maar als mensen zich intensief bezighouden met hun eigen energieverbruik, zullen ze ook milieubewuster handelen in de supermarkt, bij het kopen van een auto en in het stemhokje.” Volgens Kluin is ‘BV Nederland’ te navelstaarderig, daarom droomt hij van een ‘mooie ramp’. “Geen ramp waarbij gewonden vallen, maar wel zo dat we ons bewust worden van de ernst van de situatie.”

Arjan ten Elshof heeft een minder radicale oplossing. “Eneco kan het zich niet veroorloven de Max Havelaar van de energie te zijn”, introduceert hij zijn bedrijf. Maar we moeten het volgens hem ook helemaal niet hebben van idealisme: “Bedrijven hebben veel aandacht voor het managen van financiële risico’s. Unilever verduurzaamt niet omdat het goed is voor de wereld, maar omdat het goed is voor Unilever. En Google bouwt eigen windmolens omdat het onafhankelijk wil zijn van steeds duurder wordende energie.” Als de kosten van duurzame energie op termijn lager worden dan de kosten van niet-duurzame energie, zullen bedrijven en consumenten volgens hem vanzelf overstappen omdat geld besparen uiteindelijk de belangrijkste motivatie is om te handelen.

“Maar geld besparen betekent soms ook dat we dat geld op een andere, nog slechtere manier weer uitgegeven”, merkt Heleen de Coninck op. “Hebben we een lagere energierekening, dan vliegen we een extra keer naar Thailand”. Volgens haar moet de politiek strengere eisen stellen aan de industrie. “De overheid kan best zeggen dat bepaalde vieze fabrieken onacceptabel zijn.” Nederland moet daarbij samenwerken met andere landen want met 0,6 procent van de wereldwijde energieproductie zijn we maar een kleine speler. Een internationaal akkoord op de klimaatconferentie in Durban acht De Coninck overigens onwaarschijnlijk omdat een verdrag over emissiereductie niet in het belang is van de landen die nodig zijn voor een oplossing. “Specifiekere technologieafspraken met kleinere landengroepen zouden wel kunnen werken.”
Over een ding zijn alle drie de sprekers het eens: om verandering te bewerkstelligen in industrie en politiek moet iedereen beter op de hoogte zijn van de problematiek, want kennis bepaalt de vraag van consumenten en de keuze van de kiezer. In de zaal gaat een vinger in de lucht: “Hier in dit gezelschap begrijpen we wel dat het belangrijk is, maar hoe leggen we het de grote massa uit?” Een paar rijen verderop heeft iemand een idee: “Op elk product moet onder het lijstje met ingrediënten ook vermeld worden hoeveel energie nodig is geweest voor de productie en wat de belasting voor het milieu was.”Er klinkt een luid applaus. Gespreksleider Max Christern besluit de avond: “Ik hoop dat duurzame energie in de toekomst een pleonasme zal zijn.”

De overige drie debatten vinden plaatst op: maandag 10 oktober, dinsdag 1 november en dinsdag 22 november. Bestel kaarten.

Lees ook:

Eneco gelooft nog in klimaatverandering

Max Christern wil een klimaatverhaal dat hij aan zijn kinderen kan vertellen

Over de schrijver

1 reactie op “Zonnepanelen zijn een begin, maar vieze fabrieken verbieden helpt pas echt”

  1. "om verandering te bewerkstelligen moet iedereen beter op de hoogte zijn van de problematiek"
    De intensieve luchtvaart gebruiker weet beter dan de gemiddelde bewoner hoe milieubelastend vliegen is.
    Wordt er "dus" minder gevlogen?
    Dank voor de sfeertekening, ik heb niet veel gemist.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020