Zonneverf maakt van elk oppervlak een energiecentrale

Foto: ACSNano

Een simpele verf en wat huis-tuin-en-keuken technologie is alles wat je nodig hebt om over enige tijd je  huis, schuur, dak, boot of welke oppervlakte dan ook om te bouwen tot een elektriciteitscentrale op zonlicht.

Onderzoekers van de Amerikaanse Notre Dame University ontwikkelden een zonneverf die met behulp van zeer kleine deeltjes, “quantum dots” genoemd, zonlicht omzetten in elektriciteit. De nanodeeltjes zijn gemaakt van titanium oxide, een stof die je tegenwoord ook in zonnebrandcrêmes, eten en binnenkort zelfs op overhemden vindt.

De efficiëntie van de zonneverf is nog erg laag: 1%. Dat is meer dan 10x lager dan een gemiddeld zonnepaneel. Daar staat tegenover dat je deze verf overal op kunt smeren. “De verf kan goedkoop gemaakt worden in grote hoeveelheden. Als we de efficiëntie iets verbeteren, kunnen we een reëel verschil maken in het voldoen aan de energiebehoefte in de toekomst,” aldus professor Prashant Kamat die het onderzoek leidt.

De onderzoekers waren zo enthousiast over hun vinding dat ze de verf “sunbelievable”, oftewel “zongelooflijk”, hebben gedoopt.

Bron: Physorg

Lees ook

De beste aanbieders van groene stroom

Quantummechanica is de zoveelste doorbraak in zonne-energie

Biozonnepaneel haalt inspiratie uit de natuur

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020