600 mensen bouwen aan ZonneWIJde

Iedereen heeft wel eens gehoord dat zijn of haar idee niet haalbaar was. Zo ook de initiatiefnemers van de ZonneWIJde Breda. Zij droomden ervan om samen met een heleboel mensen een veld met zonnepanelen te delen. Hoewel vrijwel iedereen zei dat zoiets nooit van de grond zou komen, waren ze vastberaden om het tegendeel te bewijzen. Vandaag vieren ze feest. Ze openen namelijk het grootste publieke zonnepark van Nederland en gaan daar energie opwekken voor meer dan 600 investeerders!
Wij worden zo vrolijk van dit soort initiatieven dat we ze graag in het zonnetje zetten. We spraken Bestuurslid Ludo Ansems over dit geweldige project.

Zelf initiatief nemen

Het idee voor ZonneWIJde Breda is 6,5 jaar geleden bedacht door twee leden van het ondernemerscollectief Breda DuurSaam. Zij zochten naar de oplossing voor drie problemen:
“Allereerst was er een groot stuk braakliggend terrein dat onbenut werd. Ten tweede was er een fors aantal mensen dat graag zonnepanelen wilde maar geen geschikt dak had. Tot slot ging de vergroening van onze elektriciteit te langzaam. Daaruit ontstond het idee om een groot zonnepark te realiseren waar iedereen op een laagdrempelige manier in kon investeren.”
“In die tijd waren er nog nauwelijks zonnepanelenvelden, laat staan een veld dat door particulieren was opgezet en betaald. Het idee was nieuw en dat vraagt de eerste keer veel tijd om te realiseren. Maar gelukkig was er veel energie, enthousiasme en volharding om zelf het initiatief te nemen. Het is gelukt, en daarmee is het pad geëffend voor meer van dit soort zonneparken!”
ZonneWIJde

De ZonneWIJde

De ZonneWIJde kan je vinden op het ‘Steenakker – Officepark’ aan het Huifakkerpad in Breda. Ludo vertelt trots dat er op 1,6 hectare grond bijna 7000 zonnepanelen zijn geplaatst:
“De ZonneWIJde is mogelijk gemaakt door de inleg van 637 particulieren, de gemeente Breda en Rabobank Breda. Het gros van de investeerders komt van vér buiten Breda. Van de kop van Groningen tot het uiterste zuiden van Zeeland en van bovenin Noord-Holland tot aan Zuidoost Limburg hebben mensen geïnvesteerd.”
“Alle deelnemende particulieren profiteren van de opbrengst. Net zoals bij een zonnepaneel op je eigen dak beweegt het rendement van je Zonnedeel mee met de stroomprijs en de hoeveelheid opgewekte zonne-energie.”
“Bij de huidige stroomprijzen is het rendement naar verwachting gemiddeld 3,0 %, maar dit kan oplopen tot 6,0% per jaar. Dit maakt de ZonneWIJde niet alleen een sympathiek, maar ook een rendabel project.”

De kracht van het individu

Dat dit project van de grond is gekomen, is volgens Ludo goed nieuws voor iedereen met goede en groene ideeën:
“Een belangrijk uitgangspunt was dat iedereen mee zou kunnen doen. Daarom hebben we gekozen voor een lage investeringsdrempel van 25 euro. Zo kunnen alle gewone Nederlands het zelf doen, zonder een bedrijf dat investeert. Daarmee is de ZonneWIJde behalve een imposant veld panelen ook een ode aan de kracht van het individu en wat mensen gezamenlijk voor elkaar kunnen krijgen. Gewoon door te beginnen.”
“Want dat is hopelijk ook het effect: dat er meer gaan komen. Daarnaast hopen we natuurlijk dat de 637 mensen die nu geïnvesteerd hebben het verwachte rendement krijgen op hun investering. Grappig is wel dat het rendement voor vrijwel niemand de reden was om te investeren. De hoofdreden voor het gros van hen is dat ze bijdragen aan een betere wereld voor hun kinderen en/of kleinkinderen. Vandaar dat de apotheose van de opening ook deze sociale betrokkenheid symboliseert.”

De volgende generatie

Het feestje van de opening is nog in volle gang, maar Ludo droomt alvast over de toekomst van het park. Die ziet hij zonnig in:
“We hopen dat we maximaal resultaat uit het park kunnen halen voor alle investeerders. Zo kunnen we anderen inspireren om nog heel veel meer gedeelde zonneparken te realiseren. Wat mij betreft zou elke gemeente in Nederland zijn eigen veld moeten hebben. Al was het alleen maar om zichtbaar uit te dagen dat je als gemeente aan een duurzaam Nederland bouwt voor onze kinderen.”
“Voor mij persoonlijk ligt de ambitie het meest op dat laatste punt. Ik wil de wereld namelijk beter nalaten aan mijn twee kinderen.”
Wil jij meer weten over de ZonneWIJde? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.

Verder lezen?

Wil jij meer lezen over zonneparken? Klik dan op de foto hier onder om naar een artikel over drijvende zonneparken te gaan.
Drijvend zonnepark in China

Over de schrijver

1 reactie op “600 mensen bouwen aan ZonneWIJde”

  1. Pingback: Laat het maar waaien! Nederland krijgt er nieuwe windmolens bij

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020