Een gezonde bruine tint dankzij spinazie

Bron: Evil Erin - Flickr.com
Bron: Evil Erin – Flickr.com

Een mooi bruin kleurtje zonder daarvoor onder de zonnebank te gaan of een bruiningscrème te gebruiken, lijkt een utopie. Maar volgens studie, gedaan door onderzoekers van de Universiteit van Bristol, kan het wel. Mensen die groente en fruit eten met een gouden tint zagen er gezonder uit dan wanneer ze een kleurtje door de zon hadden. “We weten al dat goede voeding een belangrijke rol speelt als het gaat om een gezonde huid,” aldus Joan Salge Blake, hoogleraar aan de Boston Universiteit, in reactie op het Britse onderzoek. “Dit onderzoek tilt deze wetenschap naar een hoger niveau.”
Kleurtje zonder rimpels
Verse groenten en fruit die gezond zijn voor de huid, zitten boordevol antioxidanten. Deze staan bekend als carotenoïden. Deze plantaardige stoffen houden niet alleen je gezichtsvermogen scherp, het immuunsysteem sterk en beschermt tegen bepaalde vormen van kanker; ze verbeteren ook de kleur van je huid. Wanneer je veel carotenoïde-rijke producten eet, worden veel van de overtollige carotenoïden opgeslagen in het vet net onder de huid. Hun pigmenten geven vervolgens een gezonde kleur aan de huid. Daarbij voorkomen ze de rimpels die je krijgt wanneer je te lang in de zon gezeten hebt.
“Het krijgen van rimpels is een hoge prijs om te betalen voor een mooie bruine teint. Maar het eten van carotenoïde-rijke producten geeft je een kleurtje zonder rimpels,” stelt Blake. Maar: geduld is een schone zaak. Je moet minstens twee maanden lang regelmatig dergelijke groenten en fruit eten om het zonnige kleurtje te krijgen.
Voorbeelden
Deze voedingsmiddelen helpen je aan een kleurtje zonder zon: zoete aardappels, wortelen, spinazie, tomaten, pruimen, rapen en paprika.
Bron: Quickie chick, Shape
Lees ook
Je biologische boodschappen gratis thuis bezorgd
DIY: Maak je eigen natuurlijke zonnebrandcrème
50 levenslessen van ouderen