Zontekort vergroot kans op ziekte. Dit kun jij eraan doen

Foto: temporalata, Flickr

Wij moderne mensen lijken meer en meer op holbewoners: we blijven steeds vaker de hele dag binnen. Wetenschappers komen er achter dat dit heel ongezond voor ons is. Door een gebrek aan zon krijgen we een vitamine D tekort wat de kans op kanker en andere ziektes zoals autisme vergroot.

Onze huid maakt zelf vitamine D aan als het in contact komt met UV straling van de zon. Vitamine D heeft een gunstig effect op ons lijf: men denkt dat het onder andere de groei van kankercellen voorkomt.

De afgelopen decennia zijn we echter steeds meer binnen gaan leven, achter glas in huis of in de auto. Glas blokkeert UV straling en belemmert daardoor de aanmaak van vitamine D. De groei in gebruik van zonnebrandcrême helpt ook niet. De crême blokkeert UV straling. Zo houden we ons zontekort in stand, zelfs als we buiten zijn.

“Wij zijn de eerste samenleving van holbewoners”, aldus Vitamine D wetenschapper John Canell. “De natuur had nooit kunnen bedenken dat we ooit de zon zo bewust zouden vermijden.”

Volgens een andere wetenschapper, Dr Cedric Garland, anti-kanker onderzoeker aan de universiteit van California, leidt een verhoogde dagelijkse inname van vitamine D tot een flinke afname van diabetes en verschillende vormen van kanker.

Gelukkig kun je zelf zorgen voor een verantwoorde hoeveelheid gezonde zon. Drie tips:

* Ga regelmatig naar buiten: dit zorgt voor een gebalanceerde bruining.

* Blijf niet te lang in de zon: verbranden is ook ongezond en vergroot het risico op kanker.

* Vermijd zonnebrand-crême: gebruik als je voor langere tijd in de felle zon moet zijn.

Bron: Lifehacker

Lees ook

Test jouw “Dromen voor de Wereld van Morgen”-kennis

Dossier: zo zon je gezond en veilig

Onderzoek bewijst: vet eten is een verslaving

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020