Zoolmates wil de productie van duurzame sneakers naar Nederland halen

Het begon allemaal vanuit het idee maatschappelijke impact te willen maken met iets waar je zelf warm van wordt. Dat bleken sneakers te zijn. Zo ontstond Zoolmates, een initiatief waarmee de broers Bart en Willem Jansen en hun neef Daan Smits de productie van sneakers naar Nederland willen halen om ze op die manier duurzamer te maken. “We merken dat veel mensen blij worden van dat idee,” zeggen Willem en Daan.

Gemaakt in Azië, gedragen in Europa

“Sneakers worden voor 86% in Azië geproduceerd in landen als China, Vietnam en India. Maar ze worden grotendeels gedragen in Europa en de Verenigde Staten,” vertelt Willem. “En dan zie je meteen waar de schoen gaat knellen,” grapt Daan. “Want wat heeft het voor zin om hier braaf spaarlampen te gebruiken en je afval te scheiden als je vervolgens producten koopt die in landen als India een enorme troep veroorzaken?” “Bovendien leggen die sneakers nu een enorme afstand af voordat ze bij ons in de winkels liggen. Wij willen die reisbewegingen beperken,” vult Willem aan.

Duurzame Nederlandse sneakers

De heren zijn al 2,5 jaar bezig met het voortraject, maar het enthousiasme is er niet minder op geworden. “Als je echt impact wil maken, moet je kiezen voor een product waarmee je zowel mannen als vrouwen bereikt en waarmee je echt volume kan maken. Dat kan met sneakers. We dragen ze zoveel,” zegt Daan. “Bovendien is er bij sneakers veel mogelijk als het gaat om duurzame materialen en productie. Hit the ground running, om maar even in sneakertermen te blijven. We wilden zo snel mogelijk zo veel mogelijk impact maken.”

In oktober worden de allereerste Zoolmates sneakers geleverd. Witte, want dat is toch nog steeds de meest populaire kleur in Nederland. Inmiddels hebben 90 mensen al een voorbestelling gedaan.

6H8A9336
Willem, Bart en Daan

Vanuit interesse werken

De heren hebben overigens alle drie geen achtergrond in de mode-industrie. “Mijn kant van de familie is wel de meest modieuze kant hoor,” zegt Daan lachend. “Het is leuk om vanuit interesse in zo’n project te stappen. We hebben zoveel mensen gesproken en zoveel geleerd in de afgelopen 2,5 jaar. We werken samen met een ontwerpster en een producent met veel kennis van zaken. En inmiddels zijn we zo ver dat anderen ook weer van ons leren als het gaat om duurzaamheid.”

Van Europese bodem

Met Zoolmates willen de heren de eerste Nederlandse duurzame sneaker op de markt brengen die volledig in Nederland gemaakt is, maar zover zijn we nog niet. Al is het wel al een Europese sneaker.  “We werken met duurzame materialen, zoals chroomvrij geproduceerd en gecertificeerd leer van een looier uit Portugal. En een Nederlands familiebedrijf produceert de sneakers voor de helft in Roemenië en voor de helft in Nederland,” vertelt Daan.

“Uiteindelijk willen we de hele productie naar Nederland halen. Dat geeft ook de mogelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden en een werk-leerproject op te zetten, waardoor we al die kennis hier opbouwen. Uiteindelijk willen we ook met Nederlands leer gaan werken, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Nu rekenen we al tien euro meer voor een paar sneakers omdat ze deels hier gemaakt zijn.” Een paar Zoolmates sneakers kost nu 150 euro. 

Biologisch afbreekbaar

De eerste Zoolmates sneakers zijn alleen nog in het wit te verkrijgen, de kleur die in Nederland het meest gedragen wordt. Maar er zijn plannen om een versie te maken die volledig biologisch afbreekbaar is. “Dan kan je ook geen verf gebruiken, dus zit je vast aan bepaalde, natuurlijke kleuren,” legt Willem uit. Ook voor de restmaterialen die je overhoudt bij het maken van de sneaker denken ze na. “Onze ontwerpster gaat daar nog iets voor bedenken,” vertelt Daan.

Vegan leer

Ook vegan leer ligt nog op tafel als optie. “Nu worden vegan schoenen vaak gemaakt van combinaties van materialen, bijvoorbeeld appel met plastic. Dat is als restproduct niet te recyclen en daarom hebben wij er niet voor gekozen. Het leer van onze schoenen is wel te recyclen als mensen ze weer bij ons inleveren,” zegt Willem. Dat kan nu nog niet, dat inleveren, maar ook dat staat op het programma voor de toekomst. “Voor nu is dat ook nog niet nodig, want we gaan ervan uit dat iedereen deze sneakers jarenlang met veel plezier gaat dragen,” zegt Daan.

De sneakers van Zoolmates zijn nu alvast te bestellen via hun crowdfundingscampagne. Ze worden dan in Oktober geleverd. Daarna zijn ze te koop via hun eigen website en via Project Cece. “We liggen niet in te veel winkels, want de marge van winkeliers is vaak 50% wat onze sneaker onbetaalbaar maakt,” legt Willem uit. “Nu geven we mensen het advies om de maat van de binnenzool op te meten van 2 verschillende schoenen om zo zeker te weten dat je de juiste maat bestelt. Zo beperken we het aantal retourzendingen en de bijbehorende vervuiling ook weer,” zegt Daan. HetkanWEL kijkt uit naar de eerste levering van deze duurzame Nederlandse sneaker van Zoolmates. In oktober testen we ze uit en doen we verslag op onze site.

Zie hier onze lijst met adressen waar je duurzame mode kan kopen in Nederland.

Over de schrijver