Praat mee over afval en grondstoffen

De afgelopen maand deden we op de redactie ons best om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Dat was nog behoorlijk lastig. Uiteraard doen we ook altijd ons best om zo min mogelijk afval te produceren, maar dat valt nog lang niet altijd mee. Wist je dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 500 kilo afval per jaar produceert? Daarvan leveren we meer dan de helft gescheiden in, terwijl we eigenlijk ruim 80% van het afval kunnen scheiden. Milieu Centraal lanceert daarom een handig platform voor tips en informatie over afval en grondstoffen: Zootje Geregeld.

Afval scheiden – Wat hoort waar?

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ontdekte via de Afvalscheidingswijzer dat er nog veel onduidelijkheid is over welk afval nou eigenlijk in welke bak hoort. Dat wordt namelijk wel een half miljoen keer per jaar opgezocht. Verder krijgen ze ook veel vragen over afval.
“Mensen willen het graag goed doen, maar er zijn nog veel instinkers,” zegt woordvoerder Magreet Schijvens. “Wat gooi je precies in welke bak? Heeft het wel nut dat ik mijn plastic apart inzamel? Hoe zorg ik ervoor dat ik minder afval creëer? En kun je het eigenlijk wel afval noemen als iets van waardevolle materialen is gemaakt?” Om antwoord te geven op deze vragen lanceert Milieu Centraal Zootje Geregeld.

Zootje geregeld

Zootje Geregeld
Eigenlijk is het heel simpel. Hoe meer mensen weten hoe ze slimmer kunnen omgaan met afval, grondstoffen en spullen: hoe minder afval we produceren en hoe beter we grondstoffen kunnen scheiden. Op de site van Zootje Geregeld en in de nieuwe Facebook-community kunnen mensen met elkaar in gesprek over alles wat er bij afval komt kijken.
Zo kunnen ze bijvoorbeeld tips en trucs met elkaar delen. Verder vind je er #TrashHacks die afval scheiden thuis makkelijker maken, handige tips om je kleding langer mooi te houden en nieuwe producten die er van afval worden gemaakt. Kortom: deze site is ideaal voor iedereen die zijn of haar afvalberg wil verminderen en beter afval wil scheiden zodat waardevolle grondstoffen optimaal benut worden.

#TrashHacks

Bij afval scheiden komt een hoop (zooi) kijken. Daarom gaat Zootje Geregeld handige #TrashHacks delen om dat zo makkelijk mogelijk te maken. Zo delen ze bijvoorbeeld drie frisse trucs voor als je GFT-bak stinkt, een plek voor je kapotte apparaten en batterijen en hacks om minder eten weg te gooien.

Weet jij raad met deze 10 instinkers?

In 2017 zochten mensen via de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal op allerlei afval-zoektermen. Dit is de top 10 van de zoektermen die het meest gebruikt worden:
1 Chipszak
2 Melkpak
3 Aluminiumfolie
4 Verpakkingspiepschuim
5 Deodorantspuitbus
6 CD’s
7 Luiers
8 Theezakje
9 Aluminium
10 Blik
Veel mensen weten dus niet in welke bak de bovenstaande items horen. Weet jij het wel? Via deze quiz kom je er achter of jij raad weet met deze 10 instinkers.
Wil jij meer weten over Milieu Centraal en Zootje Geregeld? Klik dan hier voor de site en Facebook community.

Verder lezen?

De afgelopen maand deden we ons best om zonder plastic te leven. Ben je benieuwd hoe dat ging? Klik dan op de afbeelding om er meer over te lezen.
Plasticloos Leven

Over de schrijver

3 gedachten over “Praat mee over afval en grondstoffen”

  1. Wij proberen altijd zo veel mogelijk gescheiden in te leveren, papier, pmd, en restafval. Van de chips zakken weet ik ook nooit of ze wel of niet bij het plastic mogen, misschien eens goed om dat eindelijk een keer uit te zoeken.

  2. Dan heb je b.v. de gemeente Vlissingen, die de groenbakken weghaalt. En restafval+ gft in dezelfde ondergrondse container verzameld. Wat een voorbeeld voor de burgers.

Reacties zijn gesloten.