Zorg-apps en E-Health: zorg binnen handbereik

Foto: Intel Free Press, Flickr, CC BY 2.0
Foto: Intel Free Press, Flickr, CC BY 2.0

Technische ontwikkelingen in de zorg. Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar we hebben de nieuwste technische snufjes al binnen handbereik. De kans is groot dat je deze tekst leest op een tablet of smartphone. Ditzelfde apparaat kan jou helpen om zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid op peil te houden. Zo kan het je waarschuwen als je te weinig beweegt, geestelijk ondersteunen in moeilijke tijden, of de mogelijkheid geven vanaf je bank met een verpleegkundige te spreken. “Onze mobieltjes zullen steeds krachtiger worden”, vertelt Katherina Martin Abello, directeur van het Centrum voor Innovatie van het Trimbos Instituut. “Dat klinkt misschien eng, maar het geeft ons prachtige mogelijkheden.”
Ze vervolgt: “Door internet zijn we verbonden en kunnen we meer mensen helpen die wij eerder met de analoge-zorg niet konden bereiken. Als je alleen al kijkt naar de afgelopen vijf jaar is er zoveel gebeurd: de tablet bestond nog niet en we hadden geen 4G. Nu kunnen we die middelen niet alleen inzetten om ons leven leuker te maken, maar ook om onze gezondheid te verbeteren en ondersteunen.”
Technische snufjes
In de App Store vind je apps die stappen tellen, slaap meten, voeding controleren, stress verminderen en zelfredzaamheid vergroten. Ook zijn er apps die Alzheimer-patiënten assisteren, vrouwen met borstkanker mentaal begeleiden en die mensen met stemmen in hun hoofd helpen aan meer rust. Er zijn sites en apps waar je wordt geholpen met problemen waar een stigma of taboe op ligt, zoals depressie, verslaving en seksualiteit. Verder zijn er programma’s die zorgverleners begeleiden met het bijhouden van dossiers, het spreken met patiënten en het op de hoogte blijven van nieuwe zorgmethoden.
Lees verder over het belang en de voordelen van Zorg-apps en E-health op Voor De Wereld Van Morgen.
“Ouderen pikken het best snel op. Het is juist de groep mensen tussen de 35 en 55 die met de nieuwe ontwikkelingen worstelt.”

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020