
Een berekening van verloren levens en zorgkosten op basis van zes weer-gerelateerde of epidemiologische rampen toont aan dat de economische gevolgen van klimaatverandering waarschijnlijk nog heftiger zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dat concludeert een team van wetenschappers verbonden aan de Universiteiten van Californië in Berkeley en San Francisco op basis van een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Health Affairs.
Tot nu toe werd bij kostencalculaties alleen gekeken naar materiële schade, maar nu zijn voor het eerst ook de medische kosten in kaart gebracht. Volgens de onderzoekers liepen de kosten voor de 6 gekozen rampen in de VS op tot $14 miljard. De kosten werden veroorzaakt door vroegtijdige overledenen, ziekenhuis-opnames, eerstehulp bezoeken en artsbezoeken. De grootste kostenpost, 95%, kwam door vroegtijdig overleden mensen. De onderzoekers baseerden zich daarbij op een waardebepaling van het Environmental Protection Agency dat de kosten voor een voortijdige dood heeft bepaald op $7.9 miljoen. Nogal een fors bedrag vonden wij op de hetkanWel-redactie, maar kennelijk wordt in de VS veel verdiend (of was het een pré-crisis waardebepaling).
De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek medische gegevens van een bosbrand in Californië in 2003, een hittegolf in 2006 in dezelfde staat, het orkaanseizoen in Florida in 2004, een uitbraak van het West Nile virus in Lousiana in 2002, een overstroming van een rivier in North Dakota in 2009, en de nationale ozon vervuiling tussen 2000 en 2002.
Géén van deze gebeurtenissen valt rechtststreeks toe te schrijven aan klimaatverandering, maar het zijn wel voorbeelden van rampen die vaker zullen voorkomen wanneer de opwarming van de aarde doorzet.
Het is goed dat bij het bepalen van de impact door klimaatverandering nu ook is gekeken naar de stijging van zorgkosten. Tenslotte heeft klimaatverandeirng ook impact op de gezondheid van velen wanneer het aantal natuurrampen stijgt. Tegelijkertijd zal deze nieuwe calculatie klimaatsceptici niet op andere gedachten brengen.
Maar voor alle andere mensen, die weigeren een dodo te worden, en de extreem breed gedragen wetenschappelijke consensus over menselijke invloed op klimaatverandering wél serieus nemen, is het eens te meer duidelijk dat we nu beter kunnen investeren in het voorkomen (voor zover mogelijk) van- en adapteren aan de gevolgen van klimaatverandering, dan straks op te draaien voor de enorme kosten.
Bron: Huffington Post
Lees ook:
Doorbraakvrije dijken beschermen tegen smeltend Groenland
Prominent klimaatscepticus bekent ongelijk
Max Christern zoekt een klimaatverhaal dat hij aan zijn kinderen kan vertellen