Zorgkosten kolencentrales: 386 miljoen. Dit kunnen we er ook mee doen

Foto: thewritingzone, Flickr

Nederlandse kolencentrales veroorzaken indirect jaarlijks zo’n 386 miljoen euro aan gezondheidszorgkosten en inkomstenderving. Dat is de schatting van de Europese Health and Environment Alliance (HEAL) die vrijdag verscheen. Dat meldde nu.nl gisteren. De organisatie berekende voor heel Europa wat de financiële kosten zijn van de giftige stoffen die kolencentrales uitstoten, ondermeer door ademhalingsproblemen, verloren werkdagen en miskramen.
Nu hebben we mazzel als we naar de Bulgaren kijken: die betalen elk jaar meer dan 4 miljard aan zorgkosten. Maar wij betalen nog altijd 6 keer zoveel als de Denen, die vooral hun stroom uit windenergie halen. 386 miljoen euro is een flinke mep geld. Dit hadden we er ook mee kunnen doen, elk jaar weer.
* 110 windmolens kopen. De Windcentrale haalde onlangs 7 miljoen euro op van burgers die met hun eigen stukje windmolen zelf hun groene stroom willen winnen. De windmolens Grote Geert en Jonge Held hebben beide een vermogen van 2,3 MW. Dat is elk jaar 253MW windenergie erbij, oftewel: twee Amalia windparken..
* 877.000 zonnepanelen installeren. Een pakket van 10 zonnepanelen kostte bij de recente Zon Zoekt Dak actie €4.400, inclusief installatie. Met 386 miljoen euro hadden we 87.727 van die pakketten kunnen kopen, die elk zo’n 2050 kwh per jaar opleveren, goed voor de stroombehoefte van meer dan 51.000 huishoudens.
* 64.333 laadpalen plaatsen. Een laadpaal installeren kostte begin vorig jaar nog zo’n €6.000 per laadpaal. Op dit moment zijn er zo’n 2.500 laadpalen. 1 jaar tijd zouden we met het geld dat we nu besteden aan kolenviezigheid in één keer meer dan dekkend landelijk netwerk met oplaadpalen hebben.
Bron: HEAL, Nu.nl

Over de schrijver

1 reactie op “Zorgkosten kolencentrales: 386 miljoen. Dit kunnen we er ook mee doen”

Reacties zijn uitgeschakeld.