Zorgt vakantie voor stress of ontspanning?

We reizen massaal de wereld over. Zodra de vakantie is begonnen, lijkt Schiphol een overbevolkte bijenkorf. Volgeladen auto’s staan urenlang stil op de Route du Soleil en echtelijke ruzies of zeurende kinderen zijn eerder regel dan uitzondering. Kunnen we dan beter thuisblijven? Volgens de Belgische psychiater Dirk de Wachter is dat wel iets om over na te denken. Wat vind jij?
Vorige week zat ik met een vriend in de zon op het terras in zijn tuin. Hij woont met zijn gezin net buiten de stad. De tuin heeft hoge bomen, een grasveld waar de kinderen op voetballen en vogels die de longen uit hun lijf zingen. We waren even stil en toen zuchtte hij: “waarom heb ik eigenlijk een reis naar Spanje geboekt, terwijl ik me geen fijnere plek kan voorstellen om mijn zomer door te brengen.” Hij overwoog om zijn reis te annuleren.

Wat zoeken we op vakantie?

Waarom willen we toch zo graag op vakantie? Dat is een vraag, die veel mensen zich stellen. Als de financiën het toelaten, gaan we bezakt en bepakt naar een tent, huisje of appartement kilometers ver van huis. We weten dat we hiervoor files, wachtrijen, vertraagde vluchten, insecten of harde bedden moeten trotseren en dat tijdens de vakantie niet altijd alles vlekkeloos verloopt.

Een collectieve dwangneurose

Volgens psychiater Dirk de Wachter is de drang om op vakantie te gaan er een vol tegenstellingen. Reisfilosoof Ruud Welten noemt het zelfs een collectieve dwangneurose, die alleen maar toeneemt, vaak onder druk van de buren of van vrienden. Volgens ‘de Wachter’ hebben wij mensen een constante behoefte aan verandering, die we willen bevredigen. Lange reistijden nemen we op de koop toe. Het is daarbij wel heel dubbel, zegt hij, want we willen naar een warm land, maar wel met airco; verheugen ons op exotisch eten, maar nemen geen risico op voedselvergiftiging en denken lekker tot rust te komen in een druk dorp met duizenden toeristen. Klinkt als lastig te matchen.

Overprikkeld op de camping

En op vakantie gaan, levert mensen ook nog stress op. Het– wat dat ook voor jou betekent – moet in die twee weken gebeuren. De verwachtingen zijn hoog, maar blijken meestal niet realistisch. Al snel kom je erachter dat alle mensen op Ibiza niet knap en zen zijn. Op die kindvriendelijke camping raken je kinderen volledig overprikkeld door het entertainment. En tijdens de strandvakantie doet je partner niets anders dan boeken lezen en slapen. De tip van de Wachter? Doe op vakantie zo gewoon mogelijk en ontspan je.

Tot rust komen in het park om de hoek

De Wachter houdt een pleidooi om in de zomer echt eerlijk te zijn naar jezelf, of je echt weg wilt, of dat je in je tuin, of in het park om de hoek ook tot rust kunt komen. Niet alleen rustig, maar ook een stuk duurzamer. Een beetje wat mijn vriend voor ogen had.

Stress tijdens de Staycation

Ik vind dat er zeker wat inzit om je niet te laten opfokken door je omgeving om op vakantie te gaan, maar thuisblijven – of ook wel een Staycation – betekent voor mij dat ik toch ga werken, blijf mopperen op de troep in huis en narrig word als er elke 2 minuten iemand schreeuwt: “mama ik verveel me, mogen we op de IPad?”
Echt ontspannen? Dat doe ik niet, terwijl ik op reis intens geniet. Met weinig spullen op avontuur. Ook al verloopt de reis nooit perfect; ik krijg altijd nieuwe ideeën en volop energie. Uit onderzoek van psychologe Jessica de Bloom blijkt dit ook te kloppen, want zij geeft aan dat vakantie rust brengt. Ook al heb je een druk programma, je komt toch los van je werk en je stressniveau daalt.
Toch ben ik het wel met de Wagter eens dat de drang om op vakantie te gaan vol tegenstellingen zit. Ik heb het alleen niet over de angst voor voedselvergiftiging, maar over mijn schuldgevoel over de milieu-impact van het reizen. Genieten van een vakantie in het buitenland, mag dat nog wel?

Ga jij op vakantie?

In 2017 gingen 13 miljoen Nederlanders, dat is 82 procent van de bevolking, minstens een keer op vakantie. Dat is een behoorlijk hoog percentage. Dat zegt wel iets over de reislust van de Nederlander. Wij vroegen via Facebook aan onze volgers of zij ook op vakantie gingen, of deze zomer thuisblijven? De uitkomst van de poll? 35 procent pakt zijn koffer, 65 procent blijft thuis. De poll is geen representatieve steekproef, maar zette ons wel aan het denken.
Waarom ga je wel of niet op vakantie? En geeft het je rust of juist stress? Deel je het met ons?
En mijn vriend? Die vertrekt toch naar dat huisje in Spanje. De middag na ons gesprek kreeg hij een knuffel van zijn zoon, die zei: ”Pap, ik ben zo blij dat we naar Spanje gaan. Even iets heel anders.”

Over de schrijver

2 reacties op “Zorgt vakantie voor stress of ontspanning?”

 1. Ik ga om dezelfde reden ook niet weg ui mijn woonstad, Amsterdam. Volop vertier, en de stadcis nu ook veel rustiger doordat veel mensen weg zijn. Tevens hou je geld over voor terrasjes, uit eten als je geen durexreisxboekt. Kortom Nederland vakantieland. Lekker met weinig stress.

 2. al jaren heb ik niet gevlogen,
  het weer is voor mij geen reden om te vertrekken; warm is het in NL ook
  Thuis blijven is prima, ik slaap het beste en het liefste in mijn eigen bed
  Ik verzorg graag mijn dieren zelf. af en toe een nachtje, of 2 weg
  buiten het hoogseizoen past perfect bij mij.
  Als Mantelzorger en vrijwilliger ben ik niet onmisbaar, maar juist in de zomerperiode
  voelen veel (oudere) mensen zich eenzamer.
  Iedereen mag alles zelf weten, hopelijk snappen mensen die duurzamer willen (gaan) leven
  dat minder of geen vlees eten impact heeft en vooral ook niet vliegen.
  Een mooie zomer, voor iedereen!

Reacties zijn uitgeschakeld.