Vorige zomer waren we weer vastbesloten om metvakantie te gaan. Niet geheel zonder stress overigens. Vluchten werden geannuleerd, de rijen op Schiphol waren zo lang dat ze er zelfs in het buitenland schande over spreken, koffers raakten kwijt vanwege personeelstekort en als kers op de taart werden er dit jaar niet één maar maar liefst 5 zwarte zaterdagen voorspeld. En dan hebben we het nog niet eens over de wisselende coronaregels in de verschillende landen (wel of geen mondkapje? wel of geen vaccinatie vereist?) of het ‘gewone’ inpakken. Kunnen we dan niet beter thuisblijven? Volgens de Belgische psychiater Dirk de Wachter is dat wel iets om over na te denken. Wat vind jij?
Vorige week zat ik met een vriend in de zon op het terras in zijn tuin. Hij woont met zijn gezin net buiten de stad. De tuin heeft hoge bomen, een grasveld waar de kinderen op voetballen en vogels die de longen uit hun lijf zingen. We waren even stil en toen zuchtte hij: “Waarom heb ik eigenlijk een reis naar Spanje geboekt, terwijl ik me geen fijnere plek kan voorstellen om mijn zomer door te brengen.” Hij overwoog om zijn reis te annuleren en in Nederland te blijven. Iets wat 72,6% van onze lezers overigens doet, zo bleek uit onze poll vorige week: gewoon in Nederland blijven. Thuis (een staycation) of je ergens anders op vakantie.
Wat zoeken we op vakantie?
Waarom willen we toch zo graag op vakantie? Dat is een vraag, die veel mensen stellen. Als de financiën het toelaten, gaan we bezakt en bepakt naar een tent, hotel, huisje of appartement kilometers ver van huis. We weten dat we hiervoor files, lange wachtrijen, vertraagde vluchten, stekende insecten, amper te hanteren hitte of harde bedden moeten trotseren en dat tijdens de vakantie niet altijd alles vlekkeloos verloopt. En toch gaan we.
Een collectieve dwangneurose
Volgens psychiater Dirk de Wachter is de drang om op vakantie te gaan er een vol tegenstellingen. Reisfilosoof Ruud Welten noemt het zelfs een collectieve dwangneurose, die alleen maar toeneemt, vaak onder druk van de buren of van vrienden. Volgens De Wachter hebben wij mensen een constante behoefte aan verandering, die we willen bevredigen. Lange reistijden nemen we op de koop toe. Het is daarbij wel heel dubbel, zegt hij, want we willen naar een warm land, maar wel met airco. We verheugen ons op exotisch eten, maar nemen geen risico op voedselvergiftiging. En we willen lekker tot rust komen, maar kiezen wel voor een drukke bestemming met duizenden toeristen. Klinkt als lastig te matchen.
Overprikkeld op de camping
Op vakantie gaan, levert mensen ook nog stress op. Het– wat dat voor jou ook betekent – moet in die twee weken gebeuren. De verwachtingen zijn hoog, maar blijken meestal niet realistisch. Al snel kom je erachter dat alle mensen op Ibiza niet knap en zen zijn. Op die kindvriendelijke camping raken je kinderen volledig overprikkeld door het entertainment. En tijdens de strandvakantie doet je partner niets anders dan boeken lezen en slapen. De tip van De Wachter? Doe op vakantie zo gewoon mogelijk en ontspan je.
Tot rust komen in het park om de hoek
De Wachter houdt een pleidooi om in de zomer echt eerlijk te zijn naar jezelf en je af te vragen of je echt weg wilt of dat je in je tuin, of in het park om de hoek, ook tot rust kunt komen. Niet alleen rustig (zonder files, wachtrijen en pakstress), maar ook een stuk duurzamer. Een beetje wat mijn vriend voor ogen had.
Stress tijdens de Staycation
Ik vind dat er zeker wat inzit om je niet te laten opfokken door je omgeving om op vakantie te gaan, maar thuisblijven – een Staycation – betekent voor mij dat ik toch ga werken, blijf mopperen op de troep in huis en narrig word als er elke 2 minuten iemand schreeuwt: “Mama ik verveel me, mogen we op de IPad?” Echt ontspannen? Dat doe ik thuis niet, terwijl ik op reis juist intens geniet.
Met weinig spullen op avontuur. Ook al verloopt de reis nooit perfect, ik krijg altijd nieuwe ideeën en volop energie. Uit onderzoek van psychologe Jessica de Bloom blijkt dit ook te kloppen, want zij geeft aan dat vakantie rust brengt. Ook al heb je een druk programma, je komt toch los van je werk (mits je je laptop thuis laat en je mail niet continu checkt op je telefoon) en je stressniveau daalt.
Toch ben ik het wel met de Wagter eens dat de drang om op vakantie te gaan vol tegenstellingen zit. en dan heb ik het in mijn geval niet over de angst voor een voedselvergiftiging, maar over mijn schuldgevoel over de milieu-impact van het reizen. Genieten van een vakantie in het buitenland, mag dat nog wel?
Ga jij op vakantie?
Sinds de uitbraak van corona gaan we dit jaar weer massaal op vakantie: 77% van de Nederlanders heeft voor deze zomer een vakantie geboekt of heeft plannen om weg te gaan. En mijn vriend? Die vertrekt toch naar dat huisje in Spanje. De middag na ons gesprek kreeg hij een knuffel van zijn zoon, die zei: ”Pap, ik ben zo blij dat we naar Spanje gaan. Even iets heel anders.”
Ga jij dit jaar op vakantie? En hoe zorg je ervoor dat je de vakantiestress tot een minimum beperkt zodat je ook echt kunt ontspannen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
10 gedachten over “Zorgt vakantie voor stress of ontspanning?”
Sinds 2013 vliegen we niet meer. Ideaal vind ik met de auto, voor mij begint de vakantie zodra ik instap (altijd al gehad). Ik zou prima een staycation kunnen houden maar mijn man kan alleen afschakelen in een andere omgeving. Juist terug van een meer dan fantastische vakantie in Noord-Frankrijk (waarom gingen we in Godsnaam altijd naar het zuiden?), prachtige omgeving, dichtbij en helemaal bijgetankt. We blijven redelijk dicht bij huis, geen zin meer in lange reizen. Europa vind ik toch het mooist.
Klinkt alsof jullie genoten hebben. Noord Frankrijk is ook prachtig. Dank voor het delen van jullie ervaringen. En nog een hele fijne zomer in Nederland verder.
Ik prijs mezelf altijd gelukkig met mijn oeroude stacaravan in een klein badplaatsje. Een uurtje rijden vanaf mijn woonplaats en ik ben van april t/m oktober elk weekend in een totaal andere omgeving. Sommigen vinden dat oersaai, maar laat mij maar lekker zitten daar.
Dat kan ik me helemaal voorstellen: je hoeft niet altijd ver weg om er helemaal uit te zijn. En iedereen vindt die ontspanning voor de vakantie weer ergens anders. Geniet er van!
Fijne vakantie!
geniet van de zomertijd,
hoe en waar dan ook.
Dank je wel! En dat doen we zeker. Jij ook een hele fijne tijd deze zomer.
Ik ben in het dagelijks leven altijd op zoek naar een goede balans tussen werk en vrije tijd. Dit betekent dat ik (en mijn vrouw ook) nu een aantal jaar niet meer fulltime werk. Mijn vrouw en ik hebben hierdoor iedere week vakantie! Er komt natuurlijk minder geld binnen, maar wij vinden vrije tijd onbetaalbaar. We gaan graag weekendjes op pad met de auto. In de zomervakantie hebben we dit jaar een huisje in noord Frankrijk in de natuur geboekt. Yoga, wandelen, boulderen, een soort van retreat. Wat denk ik belangrijk is: leef naar je waarden. Boek een vakantie waarbij je je waarden respecteert.
Dat klinkt heerlijk! We schreven al eens een blog over het fenomeen van tijd miljonairs: mensen die tijd belangrijker en waardevoller vinden dan geld, dus jullie zijn hier zeker niet de enige in. https://www.hetkanwel.nl/tijd-miljonairs/
Ik ga om dezelfde reden ook niet weg ui mijn woonstad, Amsterdam. Volop vertier, en de stadcis nu ook veel rustiger doordat veel mensen weg zijn. Tevens hou je geld over voor terrasjes, uit eten als je geen durexreisxboekt. Kortom Nederland vakantieland. Lekker met weinig stress.
al jaren heb ik niet gevlogen,
het weer is voor mij geen reden om te vertrekken; warm is het in NL ook
Thuis blijven is prima, ik slaap het beste en het liefste in mijn eigen bed
Ik verzorg graag mijn dieren zelf. af en toe een nachtje, of 2 weg
buiten het hoogseizoen past perfect bij mij.
Als Mantelzorger en vrijwilliger ben ik niet onmisbaar, maar juist in de zomerperiode
voelen veel (oudere) mensen zich eenzamer.
Iedereen mag alles zelf weten, hopelijk snappen mensen die duurzamer willen (gaan) leven
dat minder of geen vlees eten impact heeft en vooral ook niet vliegen.
Een mooie zomer, voor iedereen!
Reacties zijn gesloten.