Zou moderne minaret voor Zwitsers ‘ja’ zorgen?

Minaret Islam ZwitserlandDeze week stemden Zwitsers tegen de bouw van minaretten in hun land. Idealize.nl spotte een moderne moskee.  Zou Zwitserland dan ook massaal ‘Ja’ hebben gestemd? Designer Hammiche dringt aan op een evolutie.

Minaretten en koepels in ontwerpen voor moskeeën zijn ouderwets, zegt architect en designer Abdeluahab Hammiche van MEMAR•DUTCH. “Moslimgemeenschappen focussen te nadrukkelijk op de traditionele elementen zoals een koepel en minaret. Er moet een evolutie plaatsvinden in de bouw van een moskee.”

‘Nee’ desalniettemin betreurenswaardig

Desondanks betreurt hij de uitslag van het Zwitserse minarettenreferendum waarin 57,5% van de Zwitsers de bouw van minaretten afwees. “Een tragisch geval, maar wel te verwachten. De moslimsgemeenschap had een sterkere tegencampagne moeten voeren om het wantrouwen weg te nemen.”

Poldermoskee startpunt van discussie

Sinds 2002 voert Hammiche het debat over een meer hedendaags ontwerp voor moskeeën. Zijn ideeën over een meer eigentijds ontwerp voor een moskee zette hij om in een ontwerp voor de Poldermoskee, die vorig jaar opende. Voor hem betekent dit ontwerp het startpunt van een discussie over moderne en westerse ontwerpen voor islamitische gebedshuizen.

Over de schrijver

52 reacties op “Zou moderne minaret voor Zwitsers ‘ja’ zorgen?”

  1. Reza, feiten moeten tastbaar zijn. Leuk verhaaltje wat je hier neerkwakt maar graag cijfers, bronvermelding e.d.. Zoniet dan zou ik zeggen, zuig maar lekker verder aan je dikke duim.

    Bijzonder, hoe dat het tonen van een nieuw type moskee kan resulteren in een theorie over hoe het toch kan dat marokkanen 'gemakkelijker' een huis kunnen kopen dan een Nederlander. Dan graag ook je definitie over wat jij verstaat onder een marokkaan en een Nederlander. Technisch gesproken ben je Nederlander wanneer je in het bezit bent van een Nederlands paspoort. DUS….Ik wacht geduldig je onderbouwingen af.

    1. het is een verhitte discussie die mij wel passend leek in deze situatie..ik heb vrij weinig zin om alles na te gaan maar het klinkt in mijn oren zeer aannemelijk.. ik heb zelf zat negatieve ervaringen met Noord-afrikaanse mensen..vandaar mijn ongezoute MENING. en cijfers en bronvermelding??wtf,zitten we hier op school ofzo,het zijn harde feiten en opm als zuig maar verder aan je dikke duim,niet zo slim…

      1. dat laatste mag je skippen,ik wordt gewoon doodmoe van die mensen die meteen in de lucht springen van,ojee,wat zegt hij nu..tis nu eenmaal zo jongens,heb je geen cijfers voor nodig,iedereen maakt het dagelijks mee op straat,op school,op zijn werk,overal….

Reacties zijn uitgeschakeld.