Zuigkracht houdt windmolens goedkoop vast aan zeebodem

Foto: Alan O’Neill/Forewind Ltd/CHPV

Een nieuwe innovatie maakt mogelijk het bouwen van windmolens op zee een stuk goedkoper, meldt de Britse krant The Guardian. Met een zogeheten “zuigemmer” wordt een fundering gelegd die zichzelf in de zeebodem zuigt. Windmolens op zee zijn nu vaak nog duur, ondermeer omdat het ingewikkeld is om een fundering op de zeebodem aan te leggen. De zuigemmer is 20% goedkoper dan reguliere funderingen.
Het principe van de zuigemmer is simpel: het gevaarte in de vorm van een omgekeerde emmer zinkt naar de zeebodem. Daarna wordt er water uit de emmer gezogen. Dit creëert drijfzand op de bodem, waardoor de emmer zakt. Zodra er geen water meer wordt weggezogen, zit de emmer muurvast in de bodem. “Als je probeert ‘m eruit te trekken, creëer je een vacuum. Net alsof je je been uit nat zand op het strand probeert te trekken,” aldus één van de betrokken ingenieurs.
Meer over deze innovatie lees je op The Guardian
Lees ook
Duits dorp verdient miljoenen aan schone energie
Crowdfunding maakt wereldwijd energierevolutie mogelijk
#geefhenkwindmee twitter Henk Kamp de beste tip voor meer windmolens

Over de schrijver

1 reactie op “Zuigkracht houdt windmolens goedkoop vast aan zeebodem”

  1. Een omgekeerde, halve Maagdenburgerbal maakt de zeemolen 6% (20% van 30%) goedkoper en waarschijnlijk sneller in aanleg, alle beetjes helpen.
    Zeewindmolens blijven aanzienlijk duurder, op naar de drijvende molen.

Reacties zijn uitgeschakeld.