De ins en outs van een zuurdesemstarter

Een zuurdesemstarter is een speciaal fenomeen. Als je hem eens per week voedt kan hij je hele leven meegaan. Als je er zo lang voor zorgt wordt het net onderdeel van je familie. Een bakkerij in Engeland vierde zelfs de 65-jarige verjaardag van haar zuurdesemstarter. Nou is dat misschien een beetje overdreven, maar het laat wel zien dat met een beetje liefde en energie je een zuurdesemstarter lang ‘in leven’ kan houden. Waar begint het proces? Wat zijn de ins en outs van het starten en het onderhouden van een zuurdesemstarter?

Het maken van een zuurdesemstarter

Bij het maken van een zuurdesemstarter begin je met het mengen van meel en water. Dit mengsel zal gaan fermenteren en na het dagelijks te voeden heb je na ongeveer vijf dagen een actieve starter. Na ongeveer veertien dagen zal hij de maximale sterkte hebben. Hoe weet je of je starter klaar is om brood mee te bakken? Als hij ongeveer acht uur na de laatste voeding is verdubbeld is hij klaar. Om het helemaal zeker te weten kan je een theelepel van je starter in een kommetje water leggen. Als hij blijft drijven weet je dat je kan gaan bakken! Het proces begint op dag één door het mengen van meel en water. Ik heb zelf een starter gemaakt met 50/50 tarwebloem en roggemeel. Maar je kan ook gerust kiezen voor alleen maar tarwebloem of roggemeel. Bakken met een zuurdesemstarter op basis van roggemeel zal resulteren in een brood met minder gluten.

Benodigdheden

Het is slim om bewust na te denken over de plek waar je je starter neerzet. Het is belangrijk dat het een warme plek is zodat het proces goed op gang kan komen, bijvoorbeeld bij de waterkoker of het koffiezetapparaat. Wat heb je verder nodig? In de beginfase, wanneer je een actieve starter gaat creëren, heb je niet veel meer nodig dan een oude jampot of weckpot, meel en water. Wat handig is om aan te schaffen is een goede keukenthermometer, deze zal je ook later in het proces van het broodbakken veel gebruiken. Ik zorg dat het water voor het voeden rond de 28 graden is en ik zet de starter bij de waterkoker om hem lekker warm te houden.

Het onderhouden van een zuurdesemstarter

Als ik mijn starter in de koelkast heb staan zorg ik dat ik hem na een week weer even uit de koelkast haal. Nadat hij op kamertemperatuur is gekomen voed ik hem en dan kan je er of een lekker brood mee bakken of kan hij weer terug in de koelkast. Na het voeden van je starter zul je vaak restjes zuurdesemstarter overhouden. Het is zeker niet nodig om deze weg te gooien! Je kunt dit bijvoorbeeld bewaren in een oude jampot in je koelkast. Hier kun je bijvoorbeeld pancakes, wafels of een bananenbrood van maken. Een echte aanrader voor dit seizoen is pompoenwafels.

Mindful moment

Het ligt eraan welk recept je volgt, maar je moet in elk geval eenmaal daags de starter voeden als je hem niet in de koelkast bewaard. Mijn tip is om zeker in de beginfase consequent te zijn in het voeden. Ook voor later in het proces, wees je bewust van de stappen die je uitvoert. Probeer er een mindful moment van te maken. En denk aan de heerlijke geur van het verse brood wat straks op de plank ligt…

Zuurdesem

Biologisch meel van je lokale molen

Een van de belangrijkste tips die ik je kan meegeven is een bezoekje te brengen aan een molen bij jou in de buurt en gebruik te maken van biologisch meel. Naast dat het natuurlijk goed is om je lokale ondernemers te steunen zul je het ook zeker terugzien in je versgebakken brood. Wellicht heeft de lokale molen een bezorgservice opgezet nu een bezoekje wat lastiger is door de corona maatregelen. Ik heb zelf een bezoek aan de molen overgeslagen afgelopen week maar ik merk echt verschil in mijn brood. Ik heb hetzelfde brood gebakken, een heerlijk kaneel rozijnenbrood, maar die was vorige keer beduidend luchtiger. De nummer één tip is om voor zowel het brood en je starter biologisch meel van de molen te gebruiken.

Zuurdesemstarter verkrijgen

Via een recept online kun je je eigen zuurdesemstarter opstarten. Als het niet wil lukken of je wilt snel gaan bakken, zijn er ook andere opties. Allereerst kan je een jampot met wat actieve zuurdesemstarter bij iemand in je omgeving halen. Als je iemand kent die een actieve zuurdesemstarter heeft stuur diegene eens een berichtje of plaats een oproep op social media. Een andere optie is om zuurdesempoeder te kopen op internet of wellicht bij de molen. Door het toevoegen van water en eventueel meel kan je hem zo activeren en daarna gebruiken en onderhouden zoals een normale zuurdesemstarter.

Heb jij nog tips? Deel ze vooral in de reacties. Met een goede zuurdesemstarter kan je bakavontuur beginnen!

Over de schrijver

1 gedachte over “De ins en outs van een zuurdesemstarter”

Reacties zijn gesloten.