Zwaarlijvigen eten voedsel voor 1 miljard mensen

Foto: Mars Met, Flickr

De wereldwijde obesitasepidemie belast de aarde meer dan één miljard extra inwoners met een gemiddeld gewicht. Overgewicht draagt bij aan klimaatverandering en de vernietiging van de natuur. Dat blijkt uit onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine dat is gepubliceerd in het tijdschrift BMC Public Health.
Totaal gewicht
De wetenschappers hebben de gewichten van alle mensen op aarde bij elkaar opgeteld op basis van gegevens van de World Health Organization. De wereldbevolking weegt 287 milljoen ton. Dat gewicht bestaat voor 18,5 miljoen ton uit overgewicht.
De onderzoekers ontdekten dat er grote verschillen bestaan tussen gemiddelde nationale gewichten. Zo weegt de gemiddelde Noord-Amerikaan 80,7 kilo en de gemiddelde Aziaat 57,7 kilo. Volgens de berekeningen van de onderzoekers maken Aziaten 61 procent van de wereldbevolking uit, maar zijn ze slechts voor 13 procent van het wereldwijde overgewicht verantwoordelijk.
Bronnen
Zwaardere mensen doen een zwaarder beroep op publieke middelen en eindige bronnen zoals landbouwgrond. Ze eten meer en zorgen daardoor voor meer CO2-uitstoot wat weer leidt tot klimaatverandering en ze kosten de gezondheidszorg meer omdat ze vaker last hebben van bijvoorbeeld diabetes en gewrichtsproblemen. Als alle landen het obesitas-niveau van de Verenigde Staten, waar het meeste overgewicht voorkomt – zouden hebben dan zou dat neerkomen op 1 miljard mensen met een gemiddeld gewicht meer op aarde, zo rekent Ian Roberts, hoogleraar Epidemiology & Public Heath aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, de BBC voor.
Wij en zij
Roberts waarschuwt voor ‘wij-zij- denken. Volgens Roberts wordt de hele wereldbevolking langzamerhand dikker. Binnen landen neemt het gemiddelde gewicht toe en tussen landen worden de verschillen kleiner. In de top 10 van zwaarste landen staan Koeweit, Qatar, Egypte en Kroatië. Roberts wijt het grote overgewicht in deze landen aan het autogebruik. In landen waar lopen en fietsen normaal is, is minder overgewicht.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Vroegere hoogleraar Obama wil dat hij verslagen wordt
Virale video Greenpeace fopt Shell, media en publiek
De 12 tekenen dat de Eurocalyps nabij is

Over de schrijver