Zwaartekracht geeft gratis energie en schoon drinkwater

Hoe komen we aan schone energie als de zon niet schijnt en de wind niet waait? Wel eens gedacht aan zwaartekracht? De mannen van het bedrijf Gravitational Energy Corporation wel. Zij ontwikelden de Feltenberger Pendulum Pump, een apparaat waarmee bijna 3800 liter drinkwater per uur kan worden gepompt en gefilterd. De pomp wordt aangedreven door menselijke spierkracht, met een stevige helpende hand van zwaartekracht.

Er is verder geen brandstof voor het apparaat nodig en pompen kost niet meer inspanning dan, laten we zeggen, een kind een duwtje geven op een schommel. Aan de pomp is namelijk een extra pendule vast gemaakt die er voor zorgt dat de zwaartekracht zijn ondersteunde werk kan doen. Zo wordt pompen een stuk lichter dan met een normale handpomp, want de pendule zwaait na elk zetje stevig heen en weer.

De eerste pomp wordt nu gebruikt op Haïti, waar het dagelijks drinkwater levert voor 4000 mensen, met slechts drie uur pompen. Als het apparaat continu zou draaien, kan het drinkwater leveren voor 40000 mensen.

Naast de waterpomp, wil Gravitational Energy Corporation ook grote Feltenberger Pendulum machines bouwen waarmee electrictiteit kan worden opgewekt. Doel van deze apparaten is om de energieconsumptie met 50% te verlagen.

Bron: Pure Energy Systems Wiki

Lees ook:

Zonneverf maakt van elk oppervlak een energiecentrale

De beste aanbieders van groene stroom

Bespaar energie en vul je portemonnee

Over de schrijver

12 reacties op “Zwaartekracht geeft gratis energie en schoon drinkwater”

 1. Aan alle deskundigen die beweren dat je geen energie kunt winnen uit de zwaartekracht:

  Er zijn in het EPO (European Patent Office) al een aantal patenten te vinden van de Tsjech Milkovic die de ergens hierboven gevraagde formules beschrijft hoe het kan dat een pendulum (slingerend of ronddraaiend) wel degelijk energie uit de zwaartekracht weet om te zetten in nuttige bruikbare energie.

  Dit is de site waar alles beschreven staat:
  http://www.veljkomilkovic.com/OscilacijeEng.html#

  Met andere woorden de energie die de kinderen op het filmpje in de pendulum stoppen wordt vergroot door het ronddraaiende gewicht van de pendulum. Voor iedereen die beweert dat dit niet kan verwijs ik hier simpelweg naar het feit dat de aarde pas 400 jaar rond is. Pas 400 jaar geleden waren er apparaten beschikbaar waardoor de wetenschap zintuiglijk specifieke en repliceerbaar kon vaststellen dat de aarde rond is. Datzelfde effect is hier aan de hand. Alle wetten van Newton blijven onverminderd van toepassing. Er is een mechanisch effect van het rondslingerende gewicht waardoor energie uit de zwaartekracht wordt getransformeerd in nuttige energie die arbeid kan verrichten.

  1. Vermindering van de hoogte is een energiebron zoals bij waterkracht.
   Door de verplaatsing van de maan kun je uit eb en vloed energie winnen.

   MAAR de zwaartekracht zelf is geen (oneindige) bron van energie zoals de stukken ook melden:
   = "If the pendulum is connected to an external energy consumer, the pendulum soon stops with oscillations" = "It takes a little effort to get it moving, but once in motion, it takes far less effort to keep it swinging"
   = SINGERUURWERK "Om te voorkomen dat de slinger reeds na een paar minuten uitgeslingerd is, moet deze steeds weer een zetje krijgen. De oudste slingeruurwerken werden aangedreven door middel van gewichten (die omhoog getrokken moeten worden). Latere klokken werden vaak aangedreven door een gespannen veer, die opgewonden moest worden".
   Helaas we krijgen geen energie uit het niets (al of niet in ene zwaartekrachtveld)

 2. Naast het filmpje heb ik ook deze bronnen geraadpleegd:
  http://peswiki.com/index.php/Directory:_Feltenber….
  http://feltenbergerpendulum.com/
  http://gravityassistedpower.com/

  Mooi acroniem ook op de laatste site 🙂
  Capture the force of gravity
  Reduce dependency of fossil fuels
  Engineer technologies based on GAP
  Achieve higher efficiencies in work
  Transform “outside the box” thinking into reality
  Enhance sustainability in energy production

 3. (grote) energiebesparing door zwaartekracht is nergens aannemenlijk gemaakt in de film.

  Een land met geen of onbetrouwbare elektriek is aangewezen op spierkracht – van mens of dier – mogelijk aangevuld met zon- of windenergie.
  Spierkracht vergt biomassa uit een omzetting van zonenergie met een gering rendement.

 4. De energie die de pendule inbrengt, wordt extra aangedreven door zwaartekracht, nadat hij door spierkracht in gang is gezet. Hierdoor wordt het pompen een stuk lichter.

  Wat ik hier heel inspirerend aan vind, is dat het spierkracht als energiebron in beeld brengt voor zware taken als water pompen voor duizenden mensen. En dat het zwaartekracht toont als mogelijkheid om grote energiebesparingen te realiseren, doordat minder energie van een andere bron nodig is om processen gaande te houden.

  Dat deze manier van denken bijzondere oplossingen realiseert, laat het filmpje zien. Er wordt drinkwater gepompt voor vier duizend mensen in Haïti die na de aardbeving voor lange tijd waren afgesloten van het elektriciteitsnet. Dat lijkt me heel zinnig.

 5. Een mooi voorbeeld hoe zin en onzin op deze site verweven is en je niet weet waar een bericht bij hoort.

  Veranderende zwaartekracht is een energiebron zoals bij het gebruik van eb en vloed, die ontstaat door de beweging van de maan t.o.v de aarde.. De zwaartekracht zelf levert geen energie.
  De film beweert ook dat de pomp water zuivert. Dat vergt minstens een membraam EN energie.

 6. Energie uit zwaartekracht is net zo gratis als energie uit de zon of de wind. Inderdaad moet er een apparaat voor komen, maar daarna kost het niks extra. Integendeel, het bespaart juist energie. En het maakt van spierkracht in dit geval zelfs bruikbare energie. In die zin is het "gratis".

 7. Zwaartekracht alleen geeft geen energie, de titel van dit artikel is dan ook onjuist. Er is altijd massa bij nodig, en die moet eerst -met energie- omhoog gebracht worden, om bij het neerkomen dezelfde energie op te leveren.

  Wel werkt dit systeem erg handig, net zoals een katrol of een koevoet, of een pomp met lange hendel werk lichter maakt.

 8. Dit is natuurlijk geen gratis energie. De energie moet er eerst ingestopt worden, met spierkracht kennelijk, en komt er dan langzaamaan uit. Als je gelukt hebt, komt er bijna evenveel energie uit als je erin gestopt hebt, maar door wrijving verlies je toch aardig wat van de energie.

Reacties zijn uitgeschakeld.