Zware kritiek op Wereld Natuur Fonds

Foto: Raphaël Labbé, Flickr

Medewerkers van Duitse milieuorganisaties als Rainforest Rescue en Robin Wood uiten in Der Spiegel zware kritiek op het Wereld Natuur Fonds. Het WNF voert wel campages voor het behoud van bijvoorbeeld het regenwoud en de panda, maar met weinig effect. De tijgers sterven ondanks alle campagnes uit en genetisch gemanipuleerde soja neemt de plaats van oerbossen in. Dat is de teneur van het zeer kritische artikel in Der Spiegel.
Medeplichtig
Het WNF is volgens de critici medeplichtig aan de vernietiging van de natuur. De natuurorganisatie fungeert als een handlanger van het bedrijfsleven. In ruil voor donaties en symbolische medewerking aan WNF-acties zouden bedrijven een vrijbrief krijgen om de natuur te vernietigen.
Neokolonialisme
Voor arme mensen in landen met beschermde wilde dieren kan het WWF hard zijn, schrijft Der Spiegel. Zo zouden honderdduizenden gezinnen huis en haard hebben moeten verlaten om plaats te maken voor wildreservaten. Die onverschillige houding jegens inheemse inwoners komt volgens Der Spiegel voort uit de neokoloniale wortels van het WNF.
In de nieuwe natuurparken mogen van het WNF per se geen mensen wonen. Een onnatuurlijke en onhistorische situatie zeggen biologen en andere deskundigen die afkomstig zijn uit de gebieden waar de bewoners verjaagd zijn. Mensen en dieren hebben altijd gebieden gedeeld in Afrika en India.
Groenwassen
Er is nog meer kritiek op het WNF. Bedrijven zoals Monsanto, de wereldwijde leider op het gebied van genetische modificatie van zaden, die doneren aan het WNF krijgen volgens critici in Der Spiegel een zwaardere stem bij discussies over sojateelt en het kappen van bossen. Deze “flexibiliteit’ zou het WNF aan veel donaties van veel verschillende bedrijven helpen. Maar met al dat geld (jaarlijks een half miljard dollar) wordt de natuur niet gered.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Brussel is nog steeds “in denial”
Welvaartsziekten treffen nu ook de arme landen
De uitgekiende advertenties van Obama

Over de schrijver

2 reacties op “Zware kritiek op Wereld Natuur Fonds”

  1. Prins Berhard was een van de hoofd oprichters van het WNF. De zeer twijfelachtige reputatie van de prins zou al genoeg moeten zeggen over het WNF.
    Ik zie het WNF vooral als een club die natuur(parken) wil voor rijke mensen. (al dan niet om te jagen)

  2. als iemand geld vraagt:altyd wantrouwen!
    wil je goed doen doe dat dan iedere dag weer in je eigen omgeving ipv iemand daarvoor te machtigen..

Reacties zijn uitgeschakeld.