Zweden hebben tekort aan afval

Foto: Flickr Stempel*

Zweden moet noodgedwongen afval importeren uit het buitenland, omdat de Zweedse bevolking zelf niet genoeg weggooit. Het afval is nodig om voldoende stroom te produceren.
De meeste landen zoeken naar manieren om hun afval kwijt te raken, maar Zweden zit dus met het omgekeerde probleem. Het land beschikt over een geavanceerd programma om afval te verbranden en zo stroom op te wekken voor honderdduizenden gezinnen.
De Zweedse bevolking is een van de meest milieubewuste ter wereld wat afval betreft. Bijna 96 procent wordt er gerecycled. Omdat er niet genoeg afval over blijft voor de stroomproductie, ziet het land zich genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren. Voortaan zal daarom jaarlijks 80.000 ton vuilnis ingevoerd worden uit buurland Noorwegen.
Financieel vaart Zweden er alleen maar wel bij: Noorwegen betaalt om het afval te verwerken, en Zweden haalt er ook nog eens goedkope energie uit. Zweden denkt er ook aan om afval uit landen als Italië, Roemenië en Bulgarije in te voeren.
Bron: Mo.be
Lees meer:
Wonen in je eigen huis van afval
Nieuwe waterleiding genereert groene stroom
Hoeveelheid plastic in poolzeeën verdubbeld

Over de schrijver

1 reactie op “Zweden hebben tekort aan afval”

Reacties zijn uitgeschakeld.