Zweden stimuleert hergebruik met nieuwe wet

We beginnen het weekend graag met wat inspiratie uit het noorden. De afgelopen week verschenen er namelijk een paar mooie berichtjes uit Zweden op onze tijdlijn. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe wet van kracht die het makkelijker maakt om spullen een tweede leven te geven en loopt er een project om Zweedse vaders te transformeren in echte rolmodellen. Omdat wij vrolijk worden van deze ontwikkelingen en projecten delen we ze graag met je.
Nieuwe wet maakt hergebruik makkelijker
De Zweedse minister voor consumentenzaken roept het volk op om minder nieuwe spullen te kopen en meer ‘oude’ spullen te repareren. Er is een nieuwe wet van kracht om dit te stimuleren. Zo is de belasting op reparaties sinds 1 januari 2017 gehalveerd. Fietsenmakers en kledingreparateurs droegen eerst nog 25% belasting af over hun werkzaamheden, dat is nu nog maar 12%.
Zweden wil het zo aantrekkelijker maken om je spullen te laten repareren in plaats van weg te gooien. Het mooie is dat het daardoor niet alleen goedkoper wordt om spullen te laten repareren, maar dat er ook meer mensen nodig zijn om dat te doen. De ontwikkeling is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de werkgelegenheid. Ook grote bedrijven zoals IKEA doen hun best om oude materialen te repareren. Lisa Wiren, Manager Duurzaamheid IKEA Nederland vertelde ons in een eerder gesprek het volgende:
“We willen verder groeien, de verandering zit in de manier waarop we dat doen. Dat zal een veel duurzamere manier zijn met een positieve impact. We gaan groeien door te recyclen, te herstellen en door nieuwe manieren te vinden om huizen slimmer te maken, waardoor we energie en materialen besparen. Dat is de kant waar we op willen bewegen.”

Zweedse vaders als rolmodel
Johan Bävman was thuis met zijn zoontje en ontdekte dat er maar weinig inspirerende voorbeelden te vinden waren voor hem als vader. Bovendien ontdekte hij dat de 480 dagen ouderschapsverlof in Zweden maar door 14 procent van de ouders eerlijk verdeeld wordt. Hij besloot daarom een bijzonder project te starten. Hij maakte een serie foto’s en interviews van Zweedse vaders die een een half jaar (of langer) ouderschapsverlof namen. Johan Bävman:
“Ik wilde een zaadje planten voor vaders over de hele wereld. Ik wilde laten zien wat voor impact het kan hebben op jezelf, je kind en je relatie als je voor een langere periode thuis blijft met de kinderen. Het project gaat niet over het creëren van superhelden maar over het creëren van rolmodellen waar we ons allemaal in kunnen herkennen.”
Een welkomstfeestje voor nieuwe Zweden
Op de Nationale Feestdag van Zweden worden nieuwe Zweden uitgenodigd voor een speciaal feestje: Fika. Fika is een officiële en feestelijke ceremonie voor mensen die hun Zweedse burgerschap hebben gekregen. Het feestje wordt gehouden op dezelfde plek als het Nobelprijs diner jaarlijks plaatsvindt. Iedereen zingt er het Zweedse volkslied, zwaait met Zweedse vlaggetjes en kan er genieten van verse koffie en kaneelbroodjes. Dat klinkt helemaal zo gek nog niet.

Over de schrijver

4 reacties op “Zweden stimuleert hergebruik met nieuwe wet”

  1. Pingback: Global Recycling day: welke producten kunnen we recyclen?

  2. Pingback: Dit winkelcentrum verkoopt alleen gerecyclede en duurzame producten

  3. Staten kunnen altijd om zich heen kijken en het “goed ” meenemen zo gaan we wel naar een hogere level.
    Maar zullen “we” de onwillige eerst verzoeken ons land te verlaten heb je hier geen rooms heb jij je aan te passen. Wij hebben namelijk zwarte piet/kerst/schaatsen/pinkster prinses/ enzovoorts. Integreren is mislukt ga nu maar uit je zelf integreren. of emigreren.

Reacties zijn uitgeschakeld.