Zweden op weg naar 0 verkeersdoden

Bron: Mrhayata, Flickr
Bron: Mrhayata, Flickr
Zweden is onderweg naar 0 verkeersongelukken per jaar. Dit komt doordat veiligheid in het verkeer een zeer hoge prioriteit heeft in het land. En dat is te zien. In 2014 verongelukte er nog slechts één kind onder de zeven, terwijl dit er in 1970 nog 58 waren. En dit terwijl het aantal gereden kilometers verdubbeld is sinds de jaren ’70.

Het aantal verkeersdoden piekte rond 1970. In 1997 begon Zweden met het “Vision Zero” plan, dat poogde om alle verkeersdoden en gewonden te voorkomen. In 2000 was het aantal doden al met de helft terug gebracht. Volgens Matts-Åke Belin, een strateeg voor de overheid op het gebied van verkeer, komt het door de insteek van de campagne. “Wij gaan veel meer voor technische verbeteringen dan voor het opleggen en handhaven van regels”, aldus Belin.

Deze technische verbeteringen komen bijvoorbeeld goed naar voren bij de aanleg van zogenaamd 2+1 wegen. Dit zijn wegen met 3 banen, waarbij de middelste baan om de zoveel kilometer switcht van richting. Het ene moment hebt je dus twee banen, terwijl een aantal kilometer verderop je maar één baan hebt. Door dit design kunnen auto’s elkaar inhalen zonder het gevaar om op het tegemoetkomende verkeer in te rijden. Volgens The Economist heeft dit in de eerste 10 jaar van “Vision Zero” al 145 levens gered.

Verder zet Zweden in op het verbeteren van voetganger oversteekplaatsen. Er zijn zo’n 12.600 veilige oversteekplaatsen gebouwd voor voetgangers, met bijvoorbeeld bruggen, drempels en verkeerslichten. Naast het verbeteren van de infrastructuur is ook het rijden onder invloed enorm aangepakt.

Dit alles leidde ertoe dat in 2014 131 voetgangers overleden in het verkeer. Dat zijn er slechts 3 per 100.000 inwoners. Het gemiddelde in de Europese-Unie is 5,5 en in de verenigde staten is het aantal zelfs 11,4 slachtoffers per 100.000 inwoners.

Bron: The Atlantic

Lees ook
Mercedes laat elektrische auto’s ‘grommen’ omwille van verkeersveiligheid
[adrotate group=”2″]
Amsterdamse fietsers blijken keurige verkeersdeelnemers

1 gedachte over “Zweden op weg naar 0 verkeersdoden”

  1. “Zweden is onderweg naar 0 verkeersongelukken per jaar.” moet natuurlijk zijn verkeersdoden en niet ongelukken. Buiten dit kleine foutje, kan ik niet constateren dat ze onderweg zijn naar 0, als ze nu nog altijd op 3 per 100000 zitten.

Reacties zijn gesloten.