Zweeds Lapland: 5 redenen om naar Västerbotten af te reizen

Als je op een kleinschalige en duurzame manier toeristische activiteiten in de Zweedse natuur wilt beleven, reis je af naar de regio Västerbotten in Zweeds Lapland (het noorden van Zweden). Naast de unieke en ongerepte natuur van Zweeds Lapland, kun je hier bovendien genieten van een rijk cultureel en culinair leven in de steden Umeå en Skellefteå. In dit artikel vind je 5 redenen om naar Västerbotten af te reizen.

1. Horses of Taiga: ontdek Västerbotten vanaf de rug van een paard

Vlakbij het dorpje Svansele in Västerbotten ontdek je de prachtige natuur van Zweeds Lapland vanaf de rug van een paard. Bij Horses of Taiga organiseren ze unieke trektochten op een IJslander. In de winter is het helemaal magisch als je op zo’n schattig paardje door een winterwonderland draaft. Het enige dat je tegenkomt is misschien een vos of een eland. En verder is het oorverdovend stil. Hier kom je helemaal tot rust. Je hoeft geen paard te kunnen rijden om hieraan mee te doen, zo heb ik zelf ervaren. Vraag naar Skutte, de allerliefste IJslander die ik ooit heb ontmoet.

2. Wilderniscentrum in Svansele in Zweeds Lapland

Het Wilderniscentrum in Svansele is de plek voor allerlei outdooractiviteiten in Västerbotten. Van een elandensafari tot ijsvissen, hier kun je het allemaal beleven. Zowel ’s zomers als winters is dit een echt outdoor walhalla.

Een unieke ervaring is een verblijf in een van de drie wilderniskampen. Tijdens jouw verblijf ga je helemaal off-grid want er is geen elektriciteit of stromend water. Fakkels verlichten de kampen en zorgen voor een magische sfeer.

De oprichter van het wilderniscentrum, Thorbjörn, is een markant figuur. Hij wordt ook wel de ‘Moose man’ genoemd. Voorafgaand aan een traditioneel bereide maaltijd, leidt hij mij met glinsterende ogen rond door 7 ruimtes waar meer dan 500 opgezette dieren staan, allemaal uit de omgeving van Svansele. Dit is zijn levenswerk en trots vertelt hij dat geen enkel dier via de jacht is gedood, maar ze zijn allemaal door een ongeluk of op een natuurlijke wijze gestorven.

Het is net Naturalis, maar dan in een zelf getimmerd museum, helemaal van hout. Zeker met jongere kinderen is dit een leuke plek om heen te gaan en te ontdekken welke dieren hier allemaal leven. En blijf dan ook zeker hangen voor een traditionele maaltijd want die smaakt uitstekend, zeker als je al een hele tijd buiten bent geweest bij -15 graden. En zonder plastic afval want alles is hier van hout.

3. Frank versus fossiel: 1-0

De directe aanleiding voor ons bezoek aan het wilderniscentrum in Svansele is iets bijzonders, een primeur! We mogen een nieuw ontwikkelde, elektrische sneeuwscooter van Vidde, uittesten. Traditionele sneeuwscooters stoten veel co2 uit, maken een enorme herrie, stinken vanwege de uitlaatgassen en trekken hortend en stotend op. Dat ervaren we zelf als we op zo’n ‘ouderwetse’ sneeuwscooter naar een bevroren rivier in de buurt rijden. Eenmaal daar aangekomen, mogen we om de beurt een paar rondjes op Frank (vernoemd naar Frankenstein) rijden over die bevroren rivier.

Frank is een 100% elektrische sneeuwscooter. En wat een verschil maakt dat uit. Je hoort alleen het glijden over de sneeuw, je ruikt helemaal niets en hij trekt heel soepel op en rijdt smooth over de sneeuw. En last but not least heeft Frank geen schadelijke uitstoot. Dit is weliswaar nog een prototype, maar binnen een jaar zullen meer elektrische sneeuwscooters zoals Frank van de band rollen.  Hopelijk is dit straks de nieuwe norm want die traditionele sneeuwscooters zijn behoorlijk vervuilend en lawaaierig. Als ik hier zou wonen, zou ik het wel weten. Wat mij betreft is de score Frank versus fossiel: 1-0.

4. Wood Hotel, een hotel van hout

Tijdens ons verblijf in Västerbotten brengen we een nacht door in het Wood Hotel in Skellefteå. Dit is niet zomaar een hotel, maar een van de hoogste gebouwen in Europa die helemaal van hout gemaakt zijn. Het hout is afkomstig van bossen binnen een straal van 60 kilometer van de stad. Het gebouw  is niet alleen erg mooi, maar ook klimaatpositief. Door het gebruik van slimme technologische en architectonische toepassingen, kan dit gebouw zelfs energie opwekken waarmee het naastgelegen huizen kan verwarmen. Bovendien wordt veel co2 jarenlang vastgelegd door gebruik te maken van hout als duurzaam bouwmateriaal. En dat allemaal circulair ontworpen zodat alle componenten ooit weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Het gebouw heeft naast een hotelfunctie ook een culturele functie voor de stad en regio. Er zijn 7 theaterzalen met een flinke capaciteit, een drietal restaurants, een bibliotheek en het fungeert als cultureel ontmoetingscentrum. Op de bovenste verdieping zit een wellness centrum met een panoramisch uitzicht op de stad en haar omgeving. Helaas is er op het moment van mijn bezoek geen Noorderlicht te zien, maar stel je eens voor dat je hier in een jacuzzi zit tijdens het mooiste natuurspektakel op aarde.

Vanuit dit hotel zit je trouwens ook zo in de natuur, bijvoorbeeld om te langlaufen. Achter de skipiste, die je vanuit het hotel ziet liggen, beginnen de loipes voor mooie tochten op de lange latten. Helaas heb ik daar nu geen tijd voor.

Het hout zorgt voor een warme uitstraling, overal waar je komt. Zeker in de hotelkamers ervaar ik dat als zeer aangenaam. En wat denk je van het bijzettafeltje? Ik heb hier geslapen als een blok. Het Wood hotel is een bijzonder hotel en omdat het klimaatpositief is,  zeker ook een inspirerend voorbeeld voor de hele sector.

5. Cultureel en culinair genieten in Umeå

Umeå is de andere grotere stad in Västerbotten. In 2014 was het zelfs Culturele Hoofdstad van Europa en dat is nog steeds goed te zien. Het is ook een universiteitsstad die veel jongeren aantrekt uit alle delen van de wereld. Umeå is daarnaast een van de 100 Europese steden die de ambitie hebben om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De groene transitie staat in Västerbotten bovenaan de agenda.

Een van de leukste attracties van deze stad is ‘Guitars, the Museum’. De tweelingbroers Michael en Samuel Åhdén verzamelden al jaren bijzondere gitaren uit de jaren ‘50 en ’60 en besloten hun collectie ook aan de rest van de wereld te laten zien. Het resultaat is een prachtige verzameling unieke gitaren van bekende artiesten en merken. Een bezoek aan het museum is niet compleet zonder een rondleiding door de tweelingbroers zelf. Hun verhalen zijn zeer de moeite waard, ook voor mensen die niet van gitaren houden. Vanuit de hele wereld reizen gitaarliefhebbers en artiesten af naar Umeå voor deze bijzondere verzameling. Een echte aanrader wat mij betreft.

Een ander interessant museum in Umeå is het Bildmuseet, een museum voor moderne kunst. In een prachtig gebouw met uitzicht op de rivier zijn hier wisselende exposities. Tijdens mijn bezoek exposeert er onder meer een Iraanse kunstenares. Sowieso is het leuk om langs de rivier op en neer te lopen omdat daar nog veel meer kunst te vinden is. Een bezoek in de winter geeft de sculpturen een extra dimensie.

Umeå is niet alleen cultureel gezien een interessante stad. Ook op culinair gebied valt er volop te genieten. Tijdens mijn bezoek ga ik dineren bij Facit. Er is een cocktailbar waar alle drankjes 100% Zweeds zijn. En er wordt heerlijk gekookt. Een van de Zweedse topchefs zwaait er de scepter en dat kun je proeven. Ook bij het eten zijn alle ingrediënten Zweeds en daar is helemaal niks mis mee.  100% genieten dus.

Praktische informatie

Västerbotten is de perfecte regio voor mensen die op een kleinschalige en duurzame manier willen genieten van toeristische activiteiten in de ongerepte natuur van Zweeds Lapland. Op deze site vind je nog veel meer informatie en aanbod van dingen die je in deze regio kunt doen.

De steden Umeå en Skellefteå zijn beide bereikbaar met een vliegtuig vanuit Stockholm. De steden hebben groene ambities en het vliegveld van Skellefteå is bijvoorbeeld al 100% fossielvrij. Hier huist een van de eerste vliegscholen in Europa waar je kunt leren vliegen met elektrische vliegtuigen.

Misschien nog leuker is het om met de (nacht)trein van en naar Stockholm te reizen. Onderweg geniet je van het prachtige landschap en het is het natuurlijk veel duurzamer. In de nachttreinen kun je zelfs een slaapplek reserveren. Met een eersteklas coupé heb je de hut helemaal voor jezelf (voor 2 personen met eigen toilet en douche), maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je ook in een tweedeklas slaapcoupé prima ligt. Avondeten, een nachtmutsje en ontbijt kun je in de buffetwagen krijgen.  Meer informatie over tijden, tarieven en slaapplekken reserveren vind je op de site van SJ AB.

HetkanWEL was op bezoek in Västerbotten op uitnodiging van Visit Zweden, Visit Stockholm, Visit Umeå en Västerbotten Experience. Meer lezen over Anders Reizen? Schrijf je dan in voor de maand of de reguliere nieuwsbrief.

Over de schrijver