Dit is waarom Zweeds Lapland de duurzame reisbestemming van Europa is

In het hoge noorden van Europa vind je de wildernis van Zweeds Lapland. Ruige berglandschappen, glooiende meren, woeste rivierstromingen en tal van wilde dieren. En tegelijkertijd reis je in Zweeds Lapland, zonder dat je het door hebt, super duurzaam. In dit blog lees je hoe en waarom.

Leven dichtbij de natuur

De Zweden leven vanuit hun vanzelfsprekendheid super dichtbij de natuur. Ze hechten grote waarde aan hun natuurrijke leefomgeving, vooral in het noorden van het land. Dit uiten ze in de manier waarop zij eten, recreëren en wonen. Vlees komt van wilde elanden en rendieren die in zomerslang door de bossen grazen.

In de vrije uren hiken, varen en vissen ze. En de huizen zijn gebouwd van natuurlijke producten, opgewarmd met groene stroom afkomstig uit eigen land. Sommige huizen zijn zelfs off grid: ze wekken energie op met zonnepanelen, met regenwater spoelen ze de wc’s door, drinkwater halen ze uit het dichtstbijzijnde meer en sauna’s warmen ze op met dood en heerlijk geurend berkenhout uit het bos.

Zweeds Lapland

Een groene levensstijl

Zo’n groene levensstijl kun je als reiziger in Zweeds Lapland ook eenvoudig aannemen. Je kunt er verblijven in een van de vele ecologische lodges en hotels en in zowel dorpshuizen als gastronomische restaurants eet je organisch en lokaal. Excursies die je doet om Zweeds Lapland te beleven laten je automatisch één zijn de natuur. Benieuwd hoe je net als de locals duurzaam kunt leven tijdens je rondreis in Zweeds Lapland? Lees verder, want we geven je de leukste én groenste tips!

1. Slaap in een ecologisch vogelnest

Direct aan het Ume meer in Granö ligt de eco lodge Granö Beckasin. Deze accommodatie heeft de eco Premium stempel gekregen, omdat de materialen van de lodges en de ingrediënten in de keuken ecologisch en biologisch zijn. Daarnaast specialiseert Granö Beckasin zich in activiteiten die je dichtbij de natuur brengen, zoals yoga-en bovenop een heuvel of mediteren in het bos. Je slaapt hier in sfeervolle houten huisjes of in unieke ‘vogelnesten’. Vanuit deze vogelnesten, die omringd worden door grote glazen ramen, heb je een ongeëvenaard uitzicht over de ongerepte natuur.

Zweeds Lapland
Foto: Patrick Trägårdh

2. Het einde van de wereld

Als je toch in Lapland bent, wil je vast even op de poolcirkel staan. Via een prachtige rit over de Silver Route, waar je adembenemende vergezichten opdoet die ruige watervallen en rotsachtige berglandschappen op je netvlies brengen, bereik je vlakbij Vuoggatjålme de poolcirkel. Het streepje op de grond, het winkeltje waar je een stempel voor in je paspoort kunt halen en het bord in de lucht, is (helaas) het enige wat je hier aantreft. Gelukkig vind je om de hoek het gelijknamige restaurant Vuoggatjålme.

3. Sami cultuur ontdekken op het Geunja eiland

Vlakbij de grens met Noorwegen, in het dorpje Sorsele, ligt het eilandje Geunja. Op dit eilandje staat de Geunja Eco Sami Lodge. Deze lodge wordt gerund door Ann-Kristine en Micheal: twee locals waar het Sami bloed door de aders stroomt. Met lichte bescheidenheid, maar vol liefdevolle passie, vertellen ze je alles over hun traditionele Sami levensstijl. Zodra je na de boottocht, die je langs ongerepte en stille bergen voert, aankomt op het eiland, merk je zelf al hoe goed de energie is die op dit stukje aardse paradijs hangt. Je kunt hier een nachtje slapen in de off grid accommodatie. Je kunt ook met Michael op pad gaan om wildlife, zoals elanden, beren en poolvossen, te spotten. Wat je ook gaat doen: geniet ‘s avonds van de door Ann-Kristine klaargemaakte rendierbiefstukken en zelf geplukte paddenstoelen.

4. Packraftend de Zweedse wildernis ontdekken

De meest duurzame manier van vervoer is je eigen brandstof gebruiken. Met een packraft kom je in de Zweedse natuur een heel eind. Deze opvouwbare en lichtgewicht raft blaas je in no-time op – en laat je dus ook in enkele minuten leeglopen. De meegebrachte peddels kun je inklappen en passen daardoor, naast de raft goed in de rugzak. Zo wordt het super makkelijk om tijdens het hiken een meer over te steken of een wilde rivier te trotseren. Ben je op de fiets? Geen probleem! De elastieken op de voorkant van de raft zijn geschikt om je fiets onder vast te binden.

Zweeds Lapland

5. Je eigen vlot bouwen in Granö

Nu we het toch hebben over je eigen brandstof gebruiken: zet je spierkrachten in en bouw een vlot! Vlakbij de accommodatie Granö Beckasin kun je, onder begeleiding van een expert, je eigen vlot bouwen. Je leert hoe je met natuurlijke materialen de perfecte raft in elkaar zet. Na het intikken van de laatste spijker is het tijd om de vlot op de Umeälv rivier uit te proberen. Denk jij dat je het aandurft?

6. Rondreizen door Zweeds Lapland

Zin gekregen om naar Zweeds Lapland te reizen? In plaats van drie keer overstappen kun je met Voigt Travel rechtstreeks vliegen naar het hoge noorden van Zweden. Vanaf Rotterdam – The Hague Airport reis je elke woensdag met Transavia naar Skellefteå. Zodra je uitstapt bevind je je in de frisse lucht van het schone Lapland. Liever met de auto naar het noorden? Voigt Travel biedt ook individuele eigen auto rondreizen aan. Hierbij reis je ook door Finland en Noorwegen.

7. In de winter naar Zweeds Lapland

De winter van Zweeds Lapland is natuurlijk ook een bestemming voor op de bucketlist. Tijdens dit seizoen kun je duurzaam reizen grondig uitvoeren, net als in de zomer. In tegenstelling tot andere wintersportbestemmingen worden excursies hier kleinschalig en met veel aandacht uitgevoerd. Huskysledetochten bestaan hier vaak uit maximaal 8 tot 10 personen. Rendierboerderijen zijn nog steeds eigendom van de nomadische Sami, de oorspronkelijke bewoners van Zweeds Lapland. Wil je het echt wild aanpakken? Slaap dan bij Rajamaa Eco Lodge vlakbij Muonio en ga twee dagen op pad met langlaufski’s door de wildernis. Je wordt begeleid door de Zweedse wildernisgids Lars Malmström

Dit is een gast-blog van Eline van Dam. Al vanaf jongs af aan fan van reizen, duurzaamheid, dieren en eten. Ze schrijft blogs en deelt tips over haar (duurzame) reizen.

Over de schrijver

10 reacties op “Dit is waarom Zweeds Lapland de duurzame reisbestemming van Europa is”

 1. Vliegen is niet duurzaam en deze reisbestemming op deze manier ook niet. Kap nu eens met het promoten van plekken op deze aardbol welke nog onaangetast, stil en schoon zijn. De ironie van deze (gesponsorde) blog: “Zodra je uitstapt bevind je je in de frisse lucht van het schone Lapland.” Ja, de frisse lucht welke je zojuist met al je medepassagiers weer een stuk vuiler hebt gemaakt. Pffffffff. Echt dom dit.

 2. Dit is juist NIET de meest duurzame bestemming. Ik herhaal NIET. Stop nu eens met deze misleidende berichten en richt je veel en veel meer op “dicht bij huis” en stop met het promoten van vliegreizen. Het kan niet.

 3. ik ben het geheel eens met bovenstaande reacties. Een ander onderwerp in deze Hetkanwel is het afzien van kinderen krijgen in verband met de klimaatproblemen: omdat men een kind geen goede toekomst kan garanderen.
  Vreemde combinatie van berichten.
  Nooit kan iemand iemand anders een goede toekomst garanderen…..

 4. Prachtig idee. Maar er naartoe vliegen is geen optie:hoe duurzaam is dat? Beter de trein regelen, wel,lange reis, maar op zich ook al mooi.

 5. Het ontgaat mij wat er duurzaam is om te vliegen naar de wildernis in het hoge noorden van Zweden. Zweden kent een uitstekend treinnetwerk, waarmee helemaal tot de poolcirkel gereisd kan worden. Dit lijkt mij een stuk duurzamer dan vliegen naar het Zweedse Lapland om daar vervolgens in een duurzame ecolodge te slapen.

 6. Als je gaat lopen naar Lapland , ja dan ben je duurzaam bezig .Vliegen is niet duurzaam , ook laat je ergens anders een boompje planten om je schuldgevoel af te kopen ! Duurzaam is thuisblijven !

  1. Volledig gelijk Jopie. Zoek het allemaal niet te ver. Er is meer natuurlijke schoonheid dichterbij dan je wel denkt. We zien het alleen ma niet meer.

  2. Het verbaast mij dat je een blog kunt schijven over duurzaamheid en dan met geen woord rept over de impact van het vliegen…Bijzondere blinde vlek.

Reacties zijn uitgeschakeld.