Zwerfafval opruimen én nieuwe mensen ontmoeten via trashdating

Geschat wordt dat er in Nederland zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval op straat belandt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zwerfafval in de top-3 staat van ergernissen in de buurt, naast hondenpoep en een gebrek aan parkeerplekken. Toch gooit één op de vier mensen zelf ook wel eens wat op straat.

Als we het zwerfafval niet opruimen, duurt het heel lang voordat het afgebroken is. Op de site van Milieu Centraal is te lezen dat een krant binnen één tot anderhalf jaar is afgebroken. Een sigarettenpeuk verdwijnt pas na twee tot twaalf jaar (dat is een behoorlijke marge). Kauwgom doet er twintig jaar over, terwijl een blikje minimaal vijftig jaar blijft liggen.  Plastic verbrokkelt wel, maar breekt niet af en glas vergaat helemaal niet.

Trashdating

Als we alles dus laten liggen waar het ligt, omdat het niet ‘ons afval’ is, dan blijft het een behoorlijke puinhoop. Daarom bedacht Rosa Leijdekkers iets nieuws: Trashless. “Er zijn zoveel grote problemen in de wereld: je voelt je zo machteloos in je eentje. Dus moet je met mensen samen iets doen en het moet ook leuk worden, want anders houd je het niet vol.” Rosa besloot daarom tot actie over te gaan en het zwerfafval op te ruimen. “Afval is heel concreet en de resultaten zijn heel zichtbaar,” zegt ze hierover.

Trashevent

Via de site van Trashless kan je een trashevent in je buurt vinden en je opgeven. Op die manier ontmoet je nieuwe, gelijkgestemde mensen en ruim je tegelijkertijd de buurt op. Op dit moment zijn de events nog vooral in Haarlem en Amsterdam te vinden, maar daar moet verandering in komen, vindt Rosa. “Met hoe meer mensen je samenwerkt, hoe meer je kan doen.  Trashless is een heel mooi platform waarop iedereen actief kan worden. Je kan dus ook zelf trashdates of trashevents bij jou in de buurt initiëren.”

Je eigen opruim event

De site werkt heel simpel. “Mensen kunnen hun stip op de kaart zetten. Daarmee laten ze zien, dat zij het opruimen van zwerfafval belangrijk vinden en dat ze er iets aan willen doen. Op die manier zie je ook heel makkelijk wie in jouw buurt dit ook belangrijk vindt. Je kan ook een event aanmaken en zo zelf iets in jouw buurt organiseren. Het is voor en door de community eigenlijk.”

Grote ambities

Rosa droomt graag groot, want waarom zou je bij de Nederlandse landsgrenzen ophouden met het opruimen van zwerfafval? “Het zou fantastisch zijn als je in de toekomst in bijvoorbeeld Portugal op vakantie bent en dan op onze site kan zien wie er in de buurt actief is en of er een opruim event is waaraan je kan meedoen.
De events hoeven zich overigens niet te beperken tot het opruimen van zwerfafval op straat. “Je kan bijvoorbeeld ook een event organiseren waarbij je al het plastic achterlaat bij de supermarkt of waarbij je een middagje brieven gaat schrijven naar grote bedrijven over hun plastic beleid. Je kan echt van alles bedenken. Je kan zelfs een event organiseren waarbij je samen gaat brainstormen over wat we nog meer kunnen doen aan het afvalprobleem. Trashless is er ook om elkaar te inspireren en bijvoorbeeld tips te delen over een plasticloos leven.”

De eerstvolgende opruimactie

Vandaag gaat het team van Trashless weer aan de slag, dit keer in Westerpark in Amsterdam. “We verzamelen ons om 12 uur voor de Bakkerswinkel,” zegt Rosa. “Meestal zijn we anderhalf uur aan het opruimen en daarna gaan we nog een uurtje picknicken of een drankje doen.” De Amsterdamse tv-zender AT5 gaat dit keer mee om op te ruimen en om het avontuur vast te leggen natuurlijk.
De foto is van Arthur de Smidt.
Waar zou jij graag willen opruimen? Laat het ons weten of geef je op voor een trashdate via trashless.

Over de schrijver

4 gedachten over “Zwerfafval opruimen én nieuwe mensen ontmoeten via trashdating”

  1. Pingback: Nieuwe vrienden maken als volwassene: zo pak je het aan - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.