Zwerfhonden krijgen hier brokken in ruil voor plastic flessen

Stel, je hebt last van zwerfafval op straat én het aantal zwerfhonden neemt toe, wat doe je dan? In Kiev slaan ze blijkbaar graag twee vliegen in één klap, want daar bedachten ze een creatieve oplossing voor deze twee groeiende problemen. Eén apparaat lost beide problemen op en daar zijn de buurtbewoners erg blij mee. 

Een ritueel

De oplossing is simpel: je gooit plastic flessen in een apparaat en je krijgt er hondenbrokken voor terug. De flessen worden gerecycled en de zwerfhonden in de buurt genieten van een maaltijd. Elk flesje is goed genoeg voor 20 gram hondenbrokken. Het apparaat werd in samenwerking met de gemeente ontwikkeld. Ook de buurtbewoners zijn blij. Voor sommigen is het een ritueel geworden: flessen verzamelen en daarna de honden voeren. In een video vertelt iemand dat hij dagelijks 2-3 zakken met plastic flessen ophaalt en in het weekend zelfs 6 zakken per dag.

Rome

In Istanbul, Turkije, staat een soortgelijk apparaat, want ook daar lopen (te) veel zwerfhonden rond. In Rome pakken ze het anders aan: daar krijg je een metrokaartje in ruil voor plastic flessen. Als je 30 flessen in het apparaat gooit krijg je een ‘gratis’ kaartje.

Ken jij soortgelijke voorbeelden? Laat het ons weten in een reactie en inspireer anderen!

Over de schrijver