Zwerfvuilactivist Peter Smith krijgt Amerikaanse prijs

Peter Smith in actie met kunstwerk van plastic afval. Foto: A.J. Smit // Klean Worldwide

De Nederlandse Peter Smith van Klean doet iets heel gewoons en krijgt daarvoor nu een prijs uit Amerika. Hij stapt niet over zwerfvuil heen, hij raapt het op. Smith ontvangt hiervoor de ‘Turtle of Change Award’, een rondreizende prijs voor individuen en organisaties die significant bijdragen aan de wereld. De prijs wordt dinsdag 8 januari uitgereikt in de NDSM loods in Amsterdam.
(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
Peter Smith wil met zijn project Klean mensen hun verantwoordelijkheid voor het milieu terug geven. Hij stimuleert kleine acties, zoals het opruimen van zwerfafval. Ook geeft hij voorlichting op scholen over de gevolgen van zwerfvuil, en is hij van plan de Dopper Academy op te richten, een educatieplatform over plastic afval en water van de Nederlandse Dopper Foundation.
Smith maakt verder kunstwerken van zwerfvuil, schrijft artikelen, praat met fractieleiders, werkt mee aan
televisieprogramma’s over de ‘plastic soep’ en probeert mensen te inspireert om hetzelfde te doen.
Turtle of Change Award
De ‘Turtle of Change Award’ is ingesteld door Blue Turtle uit San Francisco, een duurzaam fondsenwerving platform voor oceaan gerelateerde doelen. De prijs in de vorm van eenbronzen schildpadje reist de wereld rond om individuen en organisaties te promoten die zich belangeloos inzetten voor hun gemeenschap of voor de wereld en daarmee anderen inspireren.
De prijsuitreiking vindt morgen plaats in Amsterdam, waarna Peter Smith en de vorige prijswinnaar, Eef Floin van Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil uit België, samen een gedeelte van de IJ-oevers schoonmaken als tegenprestatie voor het winnen van de prijs.
Bron: Persbericht van Klean
Lees ook
Plastic berg van 104 vuilniszakken uit IJ gehaald voor kunstwerk
Grote schoonmaak IJ start met dumpen 250 kg plastic
Annette Dölle: “het leven is, en ik mag meedansen”

Over de schrijver