Bij een bibliotheek denk je meestal aan rijen boeken, die worden uitgeleend. Soms zijn er ook nog Cd’s of platen te leen. En dan is er nog de kunstuitleen waar je schilderijen en beelden kan lenen voor een bepaalde tijd. Maar nu is er iets nieuws. In Londen, Oxford en andere Britse steden vind je steeds vaker een bibliotheek voor spullen. Of een library of things, zoals ze het daar noemen. Hier kan je eigenlijk alles lenen wat je tijdelijk nodig hebt. Denk daarbij aan een boor of schuurmachine, maar ook aan een wafelijzer, een naaimachine, een projector of een discobal.  

Lenen van spullen

Het lenen van spullen heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats scheelt het geld, want je hoeft de spullen niet te kopen en betaalt slechts een klein bedrag om het te lenen. Dit bedrag ligt vele malen lager dan het huren van dezelfde spullen. Ten tweede scheelt het ruimte, want al die apparaten die je nauwelijks gebruikt nemen wel non-stop plek in. Ten derde is het ook nog eens goed voor onze planeet.

Grondstoffen

Volgens de Ellen McArthur Foundation gebruiken we ongeveer 50% meer natuurlijke bronnen dan 30 jaar geleden. Jaarlijks verbruiken we met z’n allen 60 miljard ton nieuwe grondstoffen, die verwerkt worden in nieuwe spullen. Om een beeld te krijgen: dat is 41.000 keer de Empire State Building. Dat is veel. Heel veel. En dan kan lenen of delen een oplossing bieden.

Niet nieuw

Het uitlenen van spullen is trouwens niet helemaal nieuw. Zo verschenen er in de jaren ’70 in de Verenigde Staten meerdere bibliotheken voor gereedschap. Maar deze gingen vaak ten onder aan hun eigen succes. Meer spullen betekende namelijk ook meer opslagruimte, meer administratie en meer vrijwilligers die het allemaal runden. Vandaag de dag staan er nog maar twee overeind uit die tijd: één in Ohio en één in Californië.

Deeleconomie

Toch heeft het delen, lenen en huren van spullen de laatste jaren pas een grote vlucht genomen. De technologie heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Want zeg nou zelf: AirBnB, Uber, Lyft, Greenwheels of Peerby (waarbij je spullen bij je buren leent) zouden een stuk minder succesvol zijn als ze niet online via een app op je smartphone geregeld werden.

Maar ook offline zien we een groei van de deeleconomie. Zo worden in nieuwe duurzame woongemeenschappen zoals Wij_Land (Amsterdam) vaak speciale ruimtes ingericht voor het lenen en delen van spullen, die je niet zo vaak nodig hebt. In dat geval draagt het, net als bij Peerby, ook nog eens bij aan de gemeenschapszin, want zo leer je je buren nog eens kennen.

Bibliotheek voor spullen

Dat laatste is ook de bedoeling van de fysieke bibliotheken voor spullen in Groot-Brittannië. Want ook hier ontmoet je mensen, kan je een praatje maken en tips uitwisselen over het gebruik van de spullen. In Oxford zijn op dit moment vooral de tapijt- en laminaatschoonmakers populair. Aan grasmaaiers is dan weer minder behoefte. Sterker nog: ze worden zo vaak aangeboden als nieuw item voor in de bibliotheek, dat de oprichter nee heeft moeten leren zeggen.

Op de site van Milieu Centraal vind je een overzicht van alle deelinitiatieven in Nederland. Wat denk jij: is er ruimte voor een spullen bibliotheek in Nederland of ken jij zo’n initiatief? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.