Te veel water, te weinig water, kou in de lente, warm weer in de winter; we raken er helemaal van in de war. Op een paar hardnekkige ontkenners na is iedereen er wel van overtuigd dat het klimaat verandert. Het mooie is dat we er wel iets aan kunnen doen, maar dat leidt natuurlijk tot allerlei dilemma’s. Op je werk, thuis en in je sociale omgeving. De opleiding Klimaatwinnaars van de Open Universiteit kan je helpen om een mening te vormen over al deze onderwerpen. 

Meeloten kan helaas niet meer!

We zitten inmiddels al weer een tijdje thuis. Voor de een is het drukker dan ooit, maar het kan ook zijn dat je tijd overhoudt, omdat allerlei activiteiten niet meer doorgaan. Misschien is het dan het moment om weer een opleiding te doen. Online natuurlijk. Om je te enthousiasmeren leggen we 5 dilemma’s aan je voor en we zijn heel benieuwd wat jij kiest. Onderaan dit artikel kun je jouw antwoorden in een anonieme enquête met ons delen. Heb je na het lezen van dit artikel meer vragen, dan antwoorden? En wil je meer weten over deze en andere dilemma’s, oplossingen voor klimaatverandering en wat jij kunt doen? Dan kun je je inschrijven voor de online opleiding Klimaatwinnaars van de Open Universiteit. De opleiding is online en je kunt meteen van start.

Dilemma 1: Waterstof

In Hoogeveen komt een woonwijk, die volledig op waterstof gaat draaien. En ook het Zuid-Hollandse dorp Stad aan ’t Haringvliet wil 600 bestaande huizen aansluiten op waterstof. Volgens velen is waterstof de ideale oplossing voor onze energietransitie, omdat onze gasleidingen met wat aanpassingen prima geschikt zijn voor waterstof. Toch zien mensen ook risico’s; waterstof is namelijk ontvlambaar. De ketel is iets duurder dan een cv-ketel en waterstof moet wel gemaakt worden. Nu gebeurt dat met aardgas, maar daar willen we vanaf. Het moet natuurlijk gebeuren met behulp van wind- en zonne-energie. Is dat mogelijk?

Dilemma 2: Kernenergie

In alle discussies over duurzame energie, komt kernenergie om de hoek kijken. Voor de een dé ideale oplossing voor een duurzame toekomst, maar voor de ander een absoluut schrikbeeld. Wat gebeurt er met het afval en de risico’s bij een natuurramp zijn groot. Dat zagen we in Japan. Sommige landen, zoals Duitsland, stoppen daarom met kernenergie. Terwijl andere landen, zoals China, juist 8 nieuwe kerncentrales bouwen. In Europa is kernenergie met een aandeel van 25 procent de grootste CO2-vrije energiebron voor elektriciteit en droeg het in 2019 bij aan de daling van de uitstoot van CO2 in westerse landen. Vind jij kernenergie een oplossing?

Dilemma 3: Windenergie ja/nee

Denemarken produceert op goede dagen meer windenergie dan het hele land verbruikt. Nederland is ook een echt windland. Het waait hier vaak en ook hard. In het Energieakkoord is afgesproken dat we de komende drie jaar een stuk meer windenergie gaan realiseren. Een windmolen wekt jaarlijks voldoende stroom op voor 2000 huishoudens, maar niet iedereen is enthousiast over windmolens. Ze vervuilen de horizon, zijn duur om aan te leggen, er is niet genoeg ruimte op het land, ze maken lawaai, zijn gevaarlijk voor vogels en het waait niet elke dag. Vind jij windenergie een oplossing?

Dilemma 4: High-tech oplossingen van bedrijven

Het gebruik van robots, hightech oplossingen, the Internet of Things, 3D-printen, nano- en biotech, big data en nog heel veel meer nieuwe technologieën, kunnen bijdragen aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan het kweken van vlees, waardoor er op termijn geen veeteelt meer nodig is, energiebesparende smart homes, of het 3D printen van huizen. Bedrijven maken steeds meer gebruik van nieuwe technologieën en vorig jaar investeerden grote Europese bedrijven, die ¾ van de totale Europese uitstoot veroorzaken, ongeveer 124 miljard euro aan investeringen om de uitstoot terug te dringen. Wat het oplevert, kan nog niet iedereen overzien en daarom is er ook kritiek op. Geloof jij in hightech oplossingen van bedrijven?

Dilemma 5: Wie is verantwoordelijk? Bedrijven, overheid of consumenten?

Bij hetkanWEL geloven we in de kracht van de consument. Door de keuzes die wij maken, dwing je het bedrijfsleven tot verandering. Zo is het schap met vleesvervangers in de supermarkt vele malen groter dan het een paar jaar geleden was, omdat er meer vraag naar is. Dat wij als consument een zekere verantwoordelijkheid hebben, betekent overigens niet dat bedrijven en overheden niks hoeven te doen. In Chili heeft de overheid de hoeveelheid suiker in voedsel weten terug te dringen door een zogenaamde suikertaks. Het werkt. En in Nederland is de vliegtaks er sinds deze week eindelijk door. Wie is volgens jou het meest verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de energietransitie? Zijn wij dat als consument of toch het bedrijfsleven of de overheid? Is de consument verantwoordelijk voor de energietransitie?

Wil je nou meer weten over hoe je zelf een positief effect kunt hebben op het klimaat, dan kun je de digitale opleiding Klimaatwinnaars volgen aan de Open Universiteit. Deze opleiding is er voor iedereen, die meer wil weten over de dilemma’s waar we voor staan en de oplossingen. Het is online, dus je kunt direct van start. Juist nu heb je daar misschien wat meer tijd voor.

En…. hetkanWEL mag een opleiding weggeven t.w.v. 450 euro. Vul anoniem in 1 minuut de onderstaande enquête in, stuur een mailtje naar redactie@hetkanwel.nl dat je graag wilt meeloten en misschien ben jij wel de gelukkige! Meedoen kon tot 10 april. Helaas ik deelname niet meer mogelijk. 

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers